Sunday, April 19, 2015

 

UN DEVALUAT PARLAMENT - art. Regió 7

UN DEVALUAT PARLAMENT.
Els qui hem estat durant anys diputats al Parlament veiem amb gran preocupació la devaluació constant de la cambra catalana, en consonància amb el propi funcionament del Govern de la Generalitat, com no podia ser d’altra manera. Es impensable un Parlament actiu amb un govern paralitzat des de fa quatre anys, però determinades imatges superen tot el que hauríem pogut somiar els qui varem fer tot el possible per convertir la cambra catalana en una institució seria, solemne, centre de la vida política del país.
Quan ens retrobem ex diputats, en el marc de les reunions de l’Associació d’ex diputats i diputades al Parlament de Catalunya, comentem i lamentem el grau de deteriorament de les relacions entre grups parlamentaris i la mala imatge que tot sovint es transmet a la societat catalana, i per derivació a la espanyola, europea i mundial. Ja res queda a casa perquè les noves tecnologies envien a tot el món anècdotes que passen aquí i que es converteixen en suposades imatges del nostre país, a milers de quilòmetres de distància, produint efectes molt negatius.
De res serveix que el President Mas vagi a fer les Amèriques , intentant vendre una imatge moderna, exemplar , innovadora del nostre país si tot seguit els mitjans de comunicació mostren imatges del Parlament assetjat, bronques entre diputats a dintre de l’hemicicle, compareixences d’antigues companyes/parelles o amants en una comissió parlamentària, o un ex- president donant inventades versions de com ha defraudat l’hisenda del país, o indumentàries més pròpies d’un xiringuito de platja que no pas d’un Parlament amb centenars d’anys d’història.
En un moment en que una imatge val més que mil paraules, tots aquests detalls esdevenen grans símptomes de que el país no va pel camí adequat. Es fa difícil gaudir dels debats en el Parlament quan molts dels seus membres no tenen la preparació ni la autoritat per intervenir-hi. Queden pocs oradors, i molts es limiten a ser “llegidors” de documents escrits per ells o per tècnics al servei del grup parlamentari, trencant la tradició d’improvisar, respondre , dir i contradir el que ha dit el president, el conseller o el diputat de torn. Aleshores els debats no son debats sinó monòlegs, avorrits i sense cap funció pràctica a l’hora d’arribar a conclusions.
La falta d’activitat del govern provoca la falta d’activitat del Parlament. Son vasos comunicants i és impossible tenir un Parlament actiu si el Govern no governa. En aquests moments el Govern vegeta, contemporitza, es limita a resoldre el més urgent o més inaplaçable a l’espera del 27 S. I abans estava igual, a l’espera de les eleccions....i així portem quatre anys perduts, precisament en un moment en que hi hauria d’haver una ebullició d’iniciatives en tots els àmbits per aprofitar l’inici d’una certa recuperació. No l’aprofitem, al contrari, estem immersos en altres batalles i així ens va.

I de feina i reptes n’hi ha a centenars, però no hi ha voluntat de fer-hi front. Ho veurem una vegada més, amb el gran debat que ha de suposar intentar tenir una llei  electoral catalana. Si volguéssim tenir un Parlament molt més proper, més actiu, més responsable, s’arribaria a un gran acord per modificar la llei provisional ( des de fa 35 anys) i aconseguir la definitiva. Doncs, no, estic convençut que tampoc en aquest tema el Parlament aconseguirà l’acord necessari. Un fracàs més, afegit a molts d’altres, clar indicador que ha arribat el moment de propiciar grans canvis per arribar a grans solucions. L’actual composició del Parlament el fa inoperant, perquè es reflex del funcionament del govern. Cal doncs, fer el possible perquè la nova composició sigui prou diferent com perquè produeixi la seva regeneració. Aquí sí que tots podem ser decisius.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?