Tuesday, April 14, 2015

 

RIERA DE MERLÈS, L'ANY DECISIU - art. La Rella


RIERA DE MERLÈS, L’ANY DECISIU.
Queden molt llunyans els anys en que s’acumulaven, en 10 o 12 quilòmetres de la Riera de Merlès, més de 600 tendes de campanya, altres tants vehicles i no menys de 700 o 800 persones, escampades per tot arreu, vulnerant tot l’imaginable en matèria d’higiene i seguretat.
Tots patíem pels resultats que podia tenir un incendi en aquesta zona, amb un sol camí d’entrada i sortida, estret, sense pavimentar i sense sortides d’emergència mínimament practicables. De fet, els grans incendis d’aquells anys, en diferents indrets del país, varen suposar el crit d’alarma per actuar amb la contundència deguda. Sinó haguéssim pres aquella decisió, el drama estava servit.
La prohibició d’acampar, juntament amb la protecció d’una part del tram de la Riera, i sobretot la instal·lació de 4 càmpings( 1 a Les Llosses, 2 a Borredà i 1 a Santa Maria de Merlès, varen suposar la solució esperada. Fins fa 3 o 4 anys no havíem hagut de patir pel retorn dels vells temps. Però, els vells temps han tornat, amb altres formes, altres vies i altres conflictes.
Després de 3 anys de reunions, propostes, estudis,....projectes, aquest any volem que sigui el decisiu en resoldre la problemàtica de l’alta concentració de col·lectius que no respecten el medi ambient i suposen una amenaça per la flora i fauna de la Riera, i per tot el conjunt del territori. Tots els alcaldes i alcaldesses de la Riera, des que neix a Sant Jaume de Frontanyà fins que acaba a Gaià, hem acordat un guió clar i detallat, de la mà de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, d’acord amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
Aquesta setmana s’ha completat la senyalització horitzontal i vertical del camí de la Riera, iniciada l’any passat. Tot seguit es farà una campanya d’informació i conscienciació, i funcionarà un servei d’avís als visitants, així com de neteja immediata, per part de treballadors contractats en plans d’ocupació de 2 o 3 municipis de la zona.
Mossos d’Esquadra i Rurals, tindran els elements necessaris per poder sancionar conductes indesitjables, perquè tots els ajuntaments tenen conveni amb el Servei de Trànsit de la Generalitat, amb ordenances estrictes i vigents. Queda encara molt per fer, però volem que aquest sigui l’any de transició. L’any en que tothom vegi un canvi substancial en la regulació de l’accés i ús d’aquesta Riera protegida, i siguin sancionats els comportaments inadequats.

D’aquí en endavant, ens hem proposat regular tot el recorregut amb un Pla Especial, a càrrec de la Diputació de Barcelona, amb la participació de tots els ajuntaments afectats, i aconseguir un pacte amb la Generalitat per arribar als objectius desitjats. Confiem en fer-ho possible amb ajut de tots els implicats. La Riera s’ho mereix i a tots ens pertoca posar remei al que no és acceptable ni sostenible.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?