Monday, April 27, 2015

 

RIERA DE MERLÈS, ARA SÍ - art. Setmanari Berguedà

RIERA DE MERLÈS, ARA SÍ.
Fa goig veure els canvis notables en l’objectiu de preservar tot l’espai de la Riera de Merlès, no solament en el tram protegit oficialment per la Generalitat, sinó en tot el seu recorregut des de Sant Jaume de Frontanyà , on neix, fins a Gaià, on acaba.
Ha costat molt arribar fins aquí, però la voluntat dels alcaldes i alcaldesses, responsables de complir i fer complir la normativa vigent, ho ha fet possible, en bona part gràcies a haver posat en mans de l’Agència de Desenvolupament Econòmic del Berguedà, la coordinació de totes les accions sobre el territori.
Permeteu-me només recordar els vells i greus problemes que havia suposat tenir una Riera, neta, plena de gorgs, envoltada d’una natura esplèndida i variada...un autèntic paradís verge, que quan va ser conegut va motivar la invasió de centenars de persones, passant dies o setmanes en centenars de tendes, al costat de centenars de vehicles, amb un sol accés d’entrada i sortida, en forma de camí rural. Un incendi en aquells verals hauria suposat un desastre de dimensions incalculables, a banda de la destrossa anual de fauna i flora que provocava aquest allau de visitants.
Les primeres regulacions varen permetre frenar la invasió, i la instal·lació de 4 càmpings al llarg del recorregut, la gran solució ( 1 a Les Llosses, 2 a Borredà i 1 a Sta Maria de Merlès). Però la crisis ha portat noves fornades invasores en els darrers anys i la nova mobilització dels ajuntaments per evitar la degradació de l’espai. Portem quatre anys de reunions, però han valgut la pena. Aquest estiu volem que sigui el moment decisiu per la protecció i manteniment de l’espai protegit, però també de la resta de trams, formin part o no del PEIN.
La bona feina feta per l’Agència del Berguedà, a l’hora de coordinar alcaldes i alcaldesses, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya, ho ha fet possible, i es pot veure sobre el terreny. Tenim ja la senyalització horitzontal i vertical col·locada, el compromís de tots de redactar un Pla Especial de tota la conca, en el qual la Diputació hi tindrà un paper rellevant, i la disponibilitat de la Generalitat perquè el cos d’Agents rurals i Mossos d’Esquadra facin complir les normatives municipals aprovades. Estem en la bona direcció i ara pertoca a tots els ciutadans posar-hi la seva part.
Quan un espai està protegit ( de fet sinó ho estès , també)s’ha de respectar al màxim, reduint la presència habitual, procurant no embrutar-lo ni espatllar la natura, i protegir la fauna. Una fauna autòctona més rica i variada del que molts pensàvem, com ens ha mostrat el centre de Camadoca ( Sta. Maria de Merlès). 
Aquest estiu, doncs, hi haurà major vigilància, supervisió i control del comportament, i sancions pels qui no compleixin les normes vigents. Ja ningú podrà al·legar ignorància perquè els rètols son ben explícits, i treballadors de plans d’ocupació dels ajuntaments s’encarregaran d’informar i avisar.

En resum, ara sí, estem en el bon camí . Queda encara molt per fer, però ha valgut la pena els esforços posats, i a finals d’estiu podrem avaluar els resultats obtinguts. Confiem en que hagin estat clarament positius. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?