Thursday, April 02, 2015

 

PARC DE LA NATURA - art. El Setmanari del Berguedà

PARC DE LA NATURA
En anteriors escrits hem parlat de grans projectes importants pel conjunt de la comarca : Domini esquiable Coll de Pal – La Molina, Rasos de Peguera ( combinació de neu i natura). Avui toca Parc de la Natura. Un projecte nascut a semblança dels Tiergarten de Suïssa, Austria, Alemanya on tenen gran predicament i doble ús, en tant que contacte amb la fauna de la regió, i espai de passeig i lleure per famílies senceres.
La gent ja no vol veure animals engabiats, sinó en llocs amplis, lliures, adaptats a les seves circumstàncies, i envoltats de natura viva, no artificial. Tenim alguns exemples molt a prop, a Molló ( Ripollès), a Andorra, o més lluny en un lloc esplèndid com és el Parc de Cabàrceno a Cantàbria, però tornem a casa nostra i parlem de l’interès que pot tenir per a tots els municipis del Berguedà.
La setmana passada vaig anar a donar una volta per l’espai previst per acollir el Parc de la Natura i efectivament és un lloc adequat, ampli, ben comunicat, a prop de la ciutat, però alhora protegit i amb una natura exuberant. Amb un mínim d’intervenció s’hi podria encabir el projecte previst.
El perquè dels anys transcorreguts sense posar en marxa el projecte no serà objecte d’aquest escrit perquè entraríem en consideracions molt pròpies de la comarca, en que parlem i parlem durant anys dels projectes però ens costa transformar-los en realitat. Els dos primers exposats en son un exemple, però en tenim mitja dotzena més que seran objecte de futurs articles . De totes maneres , en aquest cas concret, veig que finalment hi ha una subvenció de la Diputació per pagar els honoraris de modificació del planejament urbanístic i tot fa preveure que hem entrat en una etapa que hauria de ser definitiva per garantir la viabilitat del projecte.
En qualsevol cas, i en tant que alcalde d’un poble eminentment turístic, m’interessa l’èxit del projecte. En els darrers anys una part de les vies de comunicació han estat millorades i és més fàcil desplaçar-se d’un lloc a l’altre pels visitants que venen o pels propis habitants de cada municipi. Per a tots plegats, és de vital importància afegir atractius als que ja tenim de sempre, com és l’esplèndida i variada natura, la presència de nombrosos edificis i monuments arquitectònics, o espais d’especial interès per algunes pràctiques esportives. Però, cada nova atracció que s’hi afegeixi, amplia el nombre de visitants que podem atreure. D’aquí la importància d’un projecte com el Parc de la Natura.
Quan la gent de l’àrea metropolitana de Barcelona pensa en el Berguedà, pensa en els bolets, en el Pedraforca, en l’embassament de La Baells, en el turisme rural...però se li ha de donar nous incentius per venir. El senderisme és un d’ells, alguns esports d’aventura, n’és un altre. Però és evident que poder oferir una combinació de visita a la fauna del territori, en un marc incomparable on pots practicar el senderisme, envoltat de natura i fauna, just a una hora en cotxe, és summament atractiu.

Tenim encara un ampli recorregut per fer en matèria turística i sense cap ànim de voler atapeir la comarca de visitants, ens falten atractius al llarg de tot l’any. Calculen els promotors un volum de visites al voltant de les set-centes mil. Una xifra molt rellevant que suposaria repartir gent per Berga i comarca, amb la previsió de noves visites per dur a terme altres activitats. Tots sabem que si algú ve , i troba un bon acolliment, segur que torna, i fidelitzar visitants és essencial, a l’igual que ampliar ofertes. Confio, doncs, en que el projecte esdevingui realitat en el termini més breu possible.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?