Friday, May 02, 2014

 

EL PERILLÓS DESPOBLAMENT RURAL - art. La Rella

EL PERILLÓS DESPOBLAMENT RURAL.
Tot el Lluçanès, a l’igual que les comarques veïnes pot ser considerat territori rural. La densitat de població és molt baixa, i els pobles han començat un declivi molt perillós de cara a garantir la supervivència. Catalunya no s’ha agafat mai seriosament el problema del desequilibri territorial i les conseqüències les veurem ben aviat en forma de pèrdua de serveis bàsics, envelliment de la població i falta de sortides pel jovent. El perill de tot plegat, és arribar a un punt de no retorn , per part dels petits municipis.
La crisis ha incrementat alguns dels perills existents i els ha fet més evidents. Quan un poble perd l’escola, perd el poder d’atracció de parelles joves que busquen un poble amb escola per establir-se. Quan un poble perd el consultori mèdic, motiva que gent gran prefereixi anar cap un poble més gran o una ciutat per tenir metge i hospital a prop de casa. Si s’hi afegeix el tancament de les oficines bancàries, o d’altres serveis com farmàcia, centre de dia, etc, les persones consideren arribada l’hora de marxar. I quan uns marxen, se n’emporten d’altres que els imiten, fins deixar el poble al límit de la supervivència.
Aquesta dinàmica l’estem veient en un bon grapat de pobles del nostre entorn. Tenim ja un munt de pobles que tenen al voltant dels 200 o 300 habitants, i fins i tot alguns de més petits. Hi ha qui pot pensar que això no és cap drama, però realment ho és. No solament perquè gent que ha nascut en un lloc es veu obligada a marxar, sinó perquè deixem el territori desprotegit. I el territori sense gent, és un territori desaprofitat, sense vigilància, sense protecció i mancat de capacitat de regeneració.
Els alcaldes estem realment preocupats per la deriva que tenim a nivell de població. La majoria de pobles disminueixen d’habitants, falten llocs de treball, i no es veu un canvi en les prioritats del govern com per garantir la pervivència de les activitats habituals. Ha d’haver-hi incentius per instal·lar-se en pobles petits, però sobretot s’ha d’aconseguir arrelar als qui hi viuen i treballen, siguin pagesos, ramaders, artesans o tractants de boscos. I sobretot garantir que els serveis bàsics es mantinguin, encara que la seva rendibilitat sigui discutible. No sempre s’han de comptar els beneficis en diners, sinó en rendiment social.
Catalunya concentra el 80 % de la seva població en la franja costanera i el desequilibri entre ciutat i món rural es va eixamplant. Durant uns anys ha semblat que havíem aturat aquesta tendència, gràcies a la immigració, però la crisis ha espatllat aquest moviment, i hem tornat a l’èxode cap a les ciutats. Un moviment ràpid i imparable , a primera vista. Som a temps encara de frenar aquesta tendència, a l’espera de millors temps, però per això fa falta una acció decidida de totes les administracions, en col·laboració amb la societat civil. Retornar de la ciutat al camp, serà molt més difícil.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?