Monday, July 09, 2012

 

VIGÈNCIA DEL FEDERALISME



VIGÈNCIA DEL FEDERALISME
En els mitjans de comunicació estem veient declaracions d’alguns parlamentaris i ex-alts càrrecs, donant per mig enterrat el federalisme del PSC a la vista de la poca receptivitat que troba a la resta d’Espanya.
Es cert que tenim un problema de falta de sintonia amb els nostres companys del PSOE, però deu n’hi do els passos donats en un camí que no és ben bé el federal, però s’hi acosta considerablement.
L’estat de les autonomies no és un sistema federal, però podria esdevenir-ho si hi hagués prou voluntat per les dues bandes. Els crítics creuen tenir raó dient que al cap de tants anys, ja no podem esperar més, i cal buscar noves vies. I de noves vies, n’hi ha ben poques.
En un moment de crisis global, i europea com mai havíem vist, la millor aposta és per un sistema federal pur i dur. Evidentment a nivell europeu, però , després a nivell espanyol. El primer pot ajudar clarament al segon, i així aclarir el sistema actual en que les autonomies no comparteixen autèntiques responsabilitats amb l’estat a nivell fiscal.
Es un dels defectes principals del nostre sistema. I un clar exemple el tenim a Catalunya, on ara es reclama el pacte fiscal, com a solució a tots els mals, quan durant anys i anys la despesa ha estat desbocada, i s’ha actuat amb una frivolitat espantosa a l’hora de crear serveis, oferir imatge i protocol.
Els abusos es paguen cars, i ara ve l’hora de pagar-los. Si els ingressos haguessin hagut de venir de la mà dels propis impostos catalans , d’una altra manera s’haguessin gestionat.
La improvisació i les reformes constants del sistema financer, tampoc han anat pel camí cap un autèntic federalisme, i això ha empitjorat la situació general del país i particular de Catalunya. Ara bé, d’aquí a pensar que el tema no té solució hi ha una llarga distància.
No hem d’inventar res perquè gairebé tot està ja inventat. I el millor model per Espanya i per l’encaix de Catalunya és el sistema federal, abans i ara. I la gent pot entendre perfectament que quan parlem de pacte fiscal, ens referim a un sistema similar al que tenen a Alemanya, tant a nivell financer com polític. Això és fàcil d’entendre encara que no es conegui la lletra petita. I en uns moments en que Alemanya s’ha convertit en el referent polític i financer, sembla més fàcil de comprendre que altres explicacions més tècniques i rebuscades.
Voler donar altres explicacions o detalls, a vegades no serveix per facilitar la comprensió sinó al contrari.
Joan Roma, President del Consell de Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?