Thursday, July 28, 2011

 

A COPS DE DECRET - JUGAR AMB LA SALUT- art. Regió 7

A COPS DE DECRET / JUGAR AMB LA SALUT
Com a Regidor, primer, i com Alcalde, després, m’ha tocat lidiar durant molts anys amb el govern de la Generalitat per aconseguir millorar les condicions d’atenció sanitària dels ciutadans del poble, i alhora de la comarca, impulsant amb altres alcaldes, associacions i entitats, el que seria el nou Hospital comarcal de Sant Bernabé, a Berga.
No ha estat cap mèrit especial. Ho hem fet la majoria de càrrecs institucionals, i era la nostra obligació. Batallar per obtenir un elevat grau d’atenció sanitària, procurant que cada mandat , millorés respecte l’anterior. La bona entesa amb la capital, va facilitar que la millora en els consultoris mèdics locals, anés acompanyada d’una nova política comarcal, fent realitat el somni d’un nou hospital comarcal, en temps de l’alcalde, Jaume Farguell.
Qui miri enrere, i avaluï el camí recorregut veurà que ha estat llarg, profund, i clarament positiu. Amb moltes dificultats i sacrificis per part dels ajuntaments que han invertit en sanitat, recursos que no els corresponia, per raó de competències. També ho hem fet en educació i en altres serveis, més o menys essencials. La Generalitat, sempre que ha pogut, s’ha estalviat moltes inversions que li corresponien i que han carregat a les espatlles municipals.
Però, tots teníem clar que la gran prioritat pels nostres ciutadans havia de ser , disposar d’uns magnífics serveis sanitaris. I així ho hem vist des del més petit dels pobles, al més gran. Hem passat de consultoris, instal•lats en pisos deplorables, mal equipats, i mal mantinguts, a edificis nous, ben comunicats, i molt ben equipats. Equipaments que sinó pagava la Generalitat, els pagaven els ajuntaments, con tal de disposar de les millors condicions per atendre els usuaris.
Durant anys, també, el manteniment d’aquestes instal•lacions han anat a càrrec dels ajuntaments, amb un mínim suport de la Generalitat. Sovint, el repartiment de costos era d’un 25% a càrrec del govern català i la resta, a càrrec dels ajuntaments. Una mostra més de les injustes condicions de funcionament de les institucions catalanes.
En els darrers anys, sota mandat del govern tripartit o d’entesa, es varen millorar considerablement els convenis Generalitat – Ajuntaments, fent més justes les condicions tècniques i econòmiques d’una competència clarament autonòmica.
Però, heus aquí que després de tantes batalles, tantes inversions i tants esforços per garantir un servei adequat als ciutadans, en la matèria més fonamental: la salut, veiem amb gran preocupació com es prenen mesures i decisions que res tenen a veure amb el passat, i suposen una greu inquietud de cara el futur. Les propostes i decisions no s’expliquen. Simplement s’executen.
Han trencat ponts de diàleg, col•laboració i cooperació inter – institucionals. Els alcaldes no sabem què ens espera, en aquest àmbit essencial. Varem lluitar per ampliar i millorar l’Hospital Comarcal, i contemplem el seu desmantellament i inutilitat. Aviat comprovarem el col•lapse de les instal•lacions de Manresa.
A nivell personal, institucional i de partit, tinc clar que qualsevol pèrdua de la dotació de personal, d’equipament o serveis a nivell municipal, serà contestat amb una reacció contundent a diferents nivells. I el mateix haurem de fer, tots els alcaldes, si es confirmen les noticies de semi-tancament de l’Hospital de Sant Bernabé. Un Hospital construït, equipat i ampliat per donar servei a tots els berguedans, de Berga i comarca, i no com un petit ambulatori, per enviar pacients a tot arreu, menys aquí.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

 

ACTIVITATS AGOST I SETEMBRE - BORREDÀ 2011

ACTES ESTIU BORREDÀ 2011

Del 12 al 19 D’AGOST Torneig i celebració del 25 aniversari del TORNEIG DE FUTBOL DE BORREDÀ
DIVENDRES 12 D’AGOST
FESTA D’INICI DEL 25é TORNEIG D’ESTIU DE FUTBOL SALA
19h Inici del 1r TORNEIG DE FUTBOL 3x3
Els partits es jugaran cada dia a la mateixa hora, a les 7 de la tarda
Equips amb un màxim de 4 persones amb possibilitat de ser mixtes.
21h Inici del 25è TORNEIG D’ESTIU DE FUTBOL SALA
Els partits es jugaran cada dia a partir de les 9 del vespre amb arbitres federats.
Aquest any es donaran samarretes commemoratives del XXV aniversari a tots els equips participants.
Veure programes de les activitats per a més informació.
Desprès dels partits, concert amb el grup ESKAC I MAT a les carpes de les pistes esportives.
A continuació i per rematar la festa, DISCOTECA amb el DJ MARC.
Organitza: Club de Futbol Borredà amb col•laboració Ajuntament de Borredà.


DIUMENGE 14 D’AGOST
Al acabar els partits del torneig de futbol Sala que diàriament es disputen a les pistes, CONCERT del famós grup DEBOITS (podeu descarregar-vos el seu video del tema “La fornera”: ...

DIVENDRES 19 D’AGOST
FINAL DEL 25é TORNEIG D’ESTIU DE FUTBOL SALA
22h Es disputarà el partit pel 3r. I 4t. lloc.
23h Es disputarà la final.
A continuació, la tradicional DISCOTECA amb el DJ XITUS.
Organitza: Club de Futbol Borredà amb col•laboració Ajuntament de Borredà.



CONCERTS AL BAR SANT MARC
Durant tot el mes d’agost el Bar Sant Marc ha organitzat concerts acústics amb una selecció de músics i intèrprets de la comarca. Vegeu programació en l’anunci que trobareu en aquest programació a la pàg. ---
Actes PARRÒQUIA SANTA MARIA DE BORREDÀ

DISSABTE 6 AGOST
18:00h Com cada any, inici novena a la Mare de Déu de la Popa amb el Cant dels Goigs.
DILLUNS 15 AGOST - Festa de la Mare de Déu de la Popa patrona del poble de Borredà.
11:00 h Missa solemne cantada per la Coral de Borredà.
18:00h A la parròquia, últim dia de la novena.
DIUMENGE 21 D’AGOST
11:30h Missa solemne cantada per la Coral de Borredà.


DEL 13 D’AGOST AL 19 D’AGOST
16h – 20h EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES “MIRADES AL MÓN”
Un recull de relats i fotografies de diferents indrets on han posat els peus la Iolanda Cano i en Sergi de Juan. Al centre Cívic.
Per a més informació vegeu els cartells de l’activitat i la web www.rodarpelmon.com
Organitza: Ajuntament de Borredà.


DISSABTE 13 D’AGOST
21h - FORMATJAZZ a la Plaça Major
Mostra de formatges de Borredà + La Berguedana de Jazz
És una nova activitat sorgida al Berguedà de la mà de diferents sectors, on cadascú per la seva banda, fa i vol fer coses per dinamitzar la comarca en els seus respectius àmbits: el jazz, el turisme, la formació y la gastronomia.
Així és com gaudirem d’un racó de la comarca amb el millor jazz i un excel•lent producte gastronòmic.
El concert és a càrrec del grup vallesà JAZZSPIRIT i és gratuït. El preu del tast és de 6 E. Reserva tiquets a la Oficina Turisme del Berguedà (93 822 15 00).
Veure programes de l’activitat per a més informació. També podeu consultar www.bdejazz.net


SALUTACIÓ DE LA COMISSIÓ
Hola a tots!
De nou tenim a mans el programa de la Festa Major 2011! Per sort l’expressió:” com passa el temps ! “ deixa de ser un tòpic per esdevenir una realitat i així podem gaudir un any més d’aquesta festa tant nostre i estimada com és la Festa Major.
Estem en una època amb circumstàncies que fan que ens plantegem i reflexionem la majoria de coses. La Festa Major no podia ser una excepció, la Comissió ha donat prioritat als valors d’arrelament, estimació i tradició que gaudeix aquesta festa al nostre poble i també com a element cultural d’identitat i tradició catalanes. Amb aquests objectius hem dissenyat una Festa Major que tot i les reduccions de pressupost conserva quasi totes les activitats que any rere any, ja han esdevingut tradicionals .
Tot això no hagués estat possible sense la col•laboració dels comerços, entitats i negocis que assoleixen les despeses de trofeus i premis de tots els concursos, campionats i tornejos.
També el nostre reconeixement a tots els negocis i empreses que malgrat les dificultats que actualment s’han d’assumir per estar al peu del canó cada dia, s’anuncien en aquest programa, pagant el preu més alt de la comarca, contribuint així a les despeses d’impremta i contractació d’actuacions.
També hem de felicitar l’altruisme de tots els organitzadors de les diferents activitats que per el gaudi dels altres, sacrifiquen el temps i paciència personals.
I finalment el nostre reconeixement a tots els ciutadans del poble o de fora que durant les festes col•laboren amb la compra de les butlletes per a les rifes. A part de permetre sufragar una part de les despeses dels actes, també permeten viure cada dia l’emoció i il•lusió de petits i grans de les rifes.
A TOTS, MOLTES GRÀCIES!!
I ara només ens queda convidar a tothom a viure i participar de les activitats, aprofitar per fer noves amistats i retrobar-nos família, amics i coneguts per passar uns dies especials.

MOLT BONA FESTA MAJOR 2011!!

Nota:
Cada dia hi haurà venda de les tires de números de la rifa. El sorteig es farà cada dia a la mitja part del ball o al final del sopar de germanor. Tingueu present que els números s’han de conservar fins el sorteig final del dimarts, entren els números i colors de tots els dies i us poden tocar importants regals.
Animem a tots els veïns guarnir finestres i balcons amb flors i senyeres per a mostrar el nostre orgull de ser com som i fer el poble encara més lluït.
FESTA MAJOR BORREDÀ 2011
DISSABTE 20 D’AGOST
10:00h 17è CAMPIONNAT DE TENNIS TAULA al Local Puigmal.
Veure programes a part.
Organitza: Enric Camprubí.
Els premis de la modalitat Sènior son cedits per CAL SALVADOR (Ramona Pey i Josep Portell).
16:00h 2n CAMPIONAT DE RUMMIKUB al Local Puigmal.
Organitza: Laia Camprubí.
Els premis son cedits per LA CARNISSERIA RAMON CUNILL.
18:00h Inauguració de l’exposició del CONCURS DE RAMS DE FLORS
Al local del centre cívic. Les bases es publicaran en programa a part.
Organitza: Anna Gallet i Concepció Barniol
Els premis de la modalitat Sènior son cedits per FORMATGES LA BAUMA.
20:00h Taller infantil de DIMONIS
Per a nens i nenes a partir de 8 anys. Inscripcions a la Plaça Major davant de l’Ajuntament just abans del inici de l’activitat.
Organitza: Colla dels Dimonis Socarrimats de Borredà.
22:00h 16è CORREFOC, amb la COLLA dels DIMONIS SOCARRIMATS de Borredà. S’iniciarà a la plaça Major i finalitzarà al camp de futbol.
Tothom pot participar-hi sota la seva responsabilitat. Per entrar al correfoc utilitzeu robes velles, no inflamables, millor de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, barret de roba i calçat que us agafi el peu. Respecteu l’evolució dels diables.
Tot seguit CASTELL DE FOCS!
23:30h Gran BALL DE NIT a la Plaça Major amenitzat pel grup KIRTANA.
A continuació, DISCOTECA.



DIUMENGE 21 D’AGOST
11:30h MISSA SOLEMNE cantada per la Coral de Borredà.
12:00h SARDANES a la Plaça Major amb la cobla LA PRINCIPAL DE BERGA.
16:30h 21è CAMPIONAT DE PETANCA INFANTIL
Sistema tots contra tots.
Organitza: Jaume Magrans.
Els trofeus son cedits per Gestoria TORRA de Gironella.
Les bosses de xuxes pels participants son cedides pel BAR SANT MARC.
23:00h BALL DE NIT amb el grup BIMBO SHOW a la Plaça Major.


DILLUNS 22 D’AGOST
12:00h ESPECTACLE INFANTIL amb DISCO-BABY.
Gresca i xerinola pels més petits (i no tant petits) a la plaça Major.
16:00h 15è. CAMPIONAT DE BOTIFARRA Dr. JESÚS SOLER.
Al Centre Cívic.
Organitza: Jordi Viñas.
18:00h La internacionalment famosa GIMCANA PER GRANS I PETITS.
Hi participen grups de dues persones, un gran i un petit, que s’han de portar un mínim de 4 anys de diferència. Grans a partir de 14 anys.
Inscripcions de 17,30h a 18:00h davant de l’Ajuntament. L’acceptació de parelles és limitada i per estricte ordre d’inscripció.
Organitza: El jovent i La Comissió.
Les bosses de xuxes pels participants petits son cedides pel BAR SANT MARC.
21:30h SOPAR POPULAR a la Plaça Major.
Recuperem els tradicionals sopars de Festa Major amb un menú a base de llonganisseta (botifarra pels de fora) i pa amb tomàquet.
El sopar es realitza amb els següents patrocinis:
 La llonganisseta (botifarra) ha estat cedida pel QUEROL VELL.
 Tota la beguda l’ha cedit el SUPERMERCAT SANT MARC.
 Els postres son cedits per CAL FERRER (Jordi i Inés) i EL GAT BLAU.
 El pa l’ha cedit el FORN PA AMB XOCOLATA.
Veure cartells a part . Les places són limitades.
Organitza: La Comissió.
23:30h CAMINADA POPULAR NOCTURNA.
Cal portar una lot i moltes ganes de caminar i passar-s’ho bé.
Les característiques de la caminada es descriuran en un programa apart.
Organitza: Borredà SMOU.

DIMARTS 23 D’AGOST
11:30h ACTIVITATS DE PLÀSTICA. Divertides activitats per als menuts i els grans que es decideixin :
Taller de papiroflèxia per a menuts i grans.
Pintura lliure, amb el tema “M’agrada Borredà”. Cal portar pinzells i roba que es pugui tacar. Els treballs de pintura es deixaran exposats al frontal de l’escenari.
Pintada de mandales. Us en oferim un per pintar, vosaltres heu de portar els vostres llapis de colors o retoladors.
Organitza: La Comissió.

16:00h CAMPIONAT FEMENÍ DE DÒMINO al local del Centre Cívic.
Organitza: Joan Canals i Fina Joan.
Els premis son cedits per LA PENYA BLAUGRANA.

22:00h GRAN BALL i fi de festa amb l’orquestra MONTECARLO.
A la mitja part GRAN SORTEIG FINAL
A continuació DISCOTECA.
Entre el ball i la discoteca, i per acomiadar la Festa Major, XOCOLATA DESFETA I COCA per a tothom.
La Xocolata desfeta elaborada i patrocinada per RESTAURANT BAIX PIRINEU.



Nota:
La Comissió es reserva el dret de canviar o suprimir qualsevol d’aquests actes per motius meteorològics o altres impediments de força major.
L’últim dia de la Festa Major i com cada any, es passaran comptes a la mitja part del ball i desprès de la Rifa.





ACTES ESTIU BORREDÀ 2011
DIJOUS 25 D’AGOST
20:00h Concert amb LA JOVE ENSEMBLE PROART a l’Església Parroquial de Borredà,
sota la direcció de Ferran de la Varga amb obres de Corelli, Vivaldi, Schumann i Bartók.


4ª MOSTRA DE FORMATGES ARTESANS DE BORREDÀ
DISSABTE 10 DE SETEMBRE
10:00h Obertura de la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya.
12:00h Taller de formatgeria per a nens i nenes, a les escoles noves. *
12:00h Taller de formatgeria per a adults, al Centre Cívic. *
20:00h Tancament de la jornada
21:00h Sopar gastronòmic a base de formatges artesans *

DIUMENGE 11 DE SETEMBRE
4ª MOSTRA DE FORMATGES ARTESANS DE BORREDÀ
10:00h Jornada tècnica
10:30h Obertura de la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya.
12:00h Taller de formatgeria per a nens i nenes, a les escoles noves. *
12:00h Taller de formatgeria per a adults, al Centre Cívic. *
16:00h Clausura de la Mostra.

*Activitats amb inscripció prèvia al punt d’informació.
Veure programes de l’activitat per a més informació.
Organitza: Formatgeria Artesanal La Bauma, Formatgers Artesans de Catalunya i Ajuntament de Borredà

Monday, July 25, 2011

 

DISSABTE 30 DE JULIOL - PLAÇA MAJOR LLIURE DE COTXES

DISSABTE DIA 30 DE JULIOL – PLAÇA MAJOR LLIURE DE COTXES
Com ja és habitual en els darrers anys, el darrer dissabte de juliol es tanca la Plaça Major, amb les jardineres , s’instal•len bancs i es col•loca la infraestructura de l’escenari que servirà per celebrar la Festa Major.
Des d’aquest dia i fins a finals d’agost la Plaça Major servirà per jugar els nens petits i per acollir diverses festes i activitats lúdiques.
Concretament el dissabte dia 13 hi haurà Concert de Jazz i degustació de formatges. I des dia 20 al 23, la Festa Major( dintre de dos o tres dies es podrà veure en aquest bloc el programa sencer de la Festa Major, juntament amb altres activitats com la cel.lebració dels 25 anys del Campionat de Futbol – Sala, o un concert de música clàssica a l’església, o un parell d’exposicions en una de les sales del Centre Cívic.
L’ajuntament ha col•locat també uns rètols de “prohibit jugar a pilota “ a la Plaça Major, perquè la gent pugui passejar, llegir i parlar tranquil•lament. Per tots els grans i petits que vulguin jugar a pilota, tenen tota la zona esportiva a la seva disposició.
I en quan a l’aparcament, res més fàcil, en un poble amb moltes places d’aparcament situades a tocar del centre mateix. Per tant, animem a tothom a respectar la senyalització i a facilitar l’ús peatonal de tot el casc urbà.

 

NOU COMPROMÍS - art. Regió 7

NOU COMPROMÍS.

El ritme electoral del nostre país no és gens adequat, especialment quan s’han de prendre grans decisions, i constantment tenim una contesa electoral a pocs mesos vista. Ara mateix ja hem començat una nova campanya electoral, la darrera d’aquest cicle, amb noves promeses i actuacions de cara a la galeria.
De fet, ja fa mesos que el PP està en campanya o més ben dit, s’ha situat en una estratègia de quan pitjor, millor per ells, i per tant, poc sentit d’Estat pot tenir un partit que l’únic que vol és avançar les eleccions com única fórmula per arribar al poder. Després si s’ha fet més mal del compte, ja es mirarà d’arreglar de qualsevol manera. Aquí no tenim la cultura democràtica d’altes països en que hi ha parcel•les de la governança que son intocables, sobretot en temps de crisis. Aquí tot s’hi val, i els espectacles dels darrers dies no son per posar d’exemple, en cap moment i lloc.
Però, cada partit, per fer-se un racó en els mitjans de comunicació creu que ha de donar titulars, ni que siguin extravagants, poc creïbles o directament inviables. Que ara ens surti Duran i Lleida, parlant d’una possible moció de censura, francament deixa perplex a qualsevol. I que avanci el principal compromís electoral, en forma d’exigir el Pacte Fiscal , per arribar a acords de govern o pactes post-electorals amb qui sigui, encara cargola més l’oportunisme i la sorpresa.
En pocs mesos hem passat d’un PP, foragitat de qualsevol lloc i fórmula de govern, a tenir-lo com a soci preferent a tots els nivells, per part de CiU. Ningú vol recordar les batalles per l’Estatut, ni les constants exigències en matèria de llengua, educació i altres temes , suposadament essencials, del programa de CiU. Tot s’hi val, tot es justifica.
Doncs, bé, ens encaminem a una nova justificació d’acord o pacte al més alt nivell, entre PP i CiU, si pel mig hi ha un Pacte Fiscal per Catalunya, no explicitat ni detallat per cap de les parts.
L’ambigüitat ha estat sempre un element molt utilitzat per CiU, en les seves campanyes, i posteriorment en el govern. Alguns grans compromisos de les passades eleccions al Parlament s’han convertit en canvis substancials , sobre el terreny. Les retallades no havien de tocar serveis essencials, ni aspectes fonamentals de la vida ciutadana. Aquells compromisos s’han oblidat i res és intocable.
I ho podem veure en temes tant delicats com serveis socials, tallers de discapacitats, ajuts d’urgència, etc,.
Ara toca, doncs, posar tot l’èmfasi en un Pacte Fiscal, que semblaria el remei de tots els mals , però que ningú especifica, ni detalla ni quantifica. Es vol donar a entendre que seria com el Concert Basc, però sota un altre nom, per no ferir susceptibilitats. O un sistema nou, innovador, i molt especial, amb uns resultats fantàstics per Catalunya.
Bé, tenim prou temps com per demanar, més detalls, més concrecions, i compromisos més rigorosos que els vistos fins ara. Sinó, tot queda en paper mullat, i en decepció per molta gent que torna a veure com les promeses no son per complir, sinó simples estratègies per guanyar temps, i vots.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

 

CONCERT O PACTE FISCAL? - art. Revista Celsona

CONCERT O PACTE FISCAL?
Acabem una campanya i ja en comencem una altra. Ara toquen les eleccions generals, i podem veure com el PP ja fa mesos que treballa perquè s’avancin el més aviat millor, i d’altres la comencen ara.
Fa pocs dies que en Josep Antoni Duran i Lleida, en nom de CiU va anunciar el que serà el gran compromís electoral: el Pacte Fiscal. Estan disposats a governar amb qui sigui, si incorpora aquest punt en el programa de govern. El PP ha deixat de ser la “bèstia negra” de la política catalana, i ja ningú esmenta el recurs contra l’Estatut d’Autonomia ni ningú recorda la retallada del Constitucional.
Han passat les eleccions al Parlament i les Municipals, i s’ha posat el comptador a 0. Es més, el PP apareix com un excel•lent aliat de CiU en la major part de les institucions del país. El fet de tenir plantejaments diametralment oposats en matèria de llengua, educació, símbols, i altres característiques de l’essència de país, segons CiU, no és cap obstacle per arribar a grans acords, en el fonamental: pressupostos, lleis bàsiques, modificacions de regles de joc, etc.
No queda clar el futur d’aquesta relació. Per a molts, aquesta situació beneficia clarament al PP a nivell de Catalunya, i atansa CiU cap a la dreta, en comptes de quedar-se més en el centre i buscar altres aliats, ni que sigui circumstancials. El temps dirà qui té raó. Ara, més aviat provoca estranyesa i decepció en molts que havien cregut en un govern nacionalista català, que no depengués de cap força “espanyolista”.
En aquest àmbit d’estreta col•laboració es poden donar situacions “sorprenents” com l’estesa de mà del PSC en un controvertit tema, com és la famosa “Llei Òmnibus”. Una llei que proposa modificar múltiples aspecte de lleis anteriors, sota el criteri d’agilitar l’administració i fer-la més pràctica i propera als ciutadans. El principi és bo i tots el signaríem, però sota aquest anunciat s’hi mouen moltes altres coses.
De totes maneres, crec intel•ligent l’esforç del PSC per intentar pactar canvis substancials en moltes matèries, i no deixar CiU en mans del PP, aquesta vegada, no per gust sinó per obligació. Els resultats els veurem dintre d’uns tres mesos, i aleshores podrem dir si ens hem equivocat o hem encertat.
Però, tornant al principi, i al títol de l’article. Fem atenció al joc de paraules que des d’ara veurem per tot arreu. Fa pocs mesos se’ns deia que CiU volia per Catalunya una còpia del Concert Basc. Això, segons la Constitució i el nostre Estatut, és impossible. Per tant, malament prometre una cosa que obligaria a canviar les dues cartes fonamentals, sense tenir les majories pertinents, ni la voluntat política de fer-ho.
Ara es parla de Pacte Fiscal, però sense més aclariments. Es ven com el remei de tots els nostres mals, però ja en el passat se’ns havia dit en altres acords que el tema finançament havia quedat ben resolt. Ara hem vist que no. Què és el Pacte Fiscal? En què consisteix? No s’aclareix. Es vol fer veure que seria similar al Concert Basc, però sota un altre nom. Per altres, és el sistema que conté el nou Estatut d’Autonomia, i per altres un confús acord, poc detallat.
En fi, el que sí toca demanar, és aclarir el concepte, demanar transparència i obtenir les balances fiscals. En això, estem tots d’acord en que hem perdut molts anys reclamant xifres clares, per evitar el desgavell de números que cada partit dona, en funció de les seves estratègies electorals. La confusió mai és bona, i si afecta els diners, encara menys.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Tuesday, July 19, 2011

 

NOVA ETAPA CONSELLS COMARCALS- art. Regió 7

NOVA ETAPA – CONSELLS COMARCALS.
Aquest divendres es constitueixen els Consells Comarcals,de la província de Barcelona, sorgits dels resultats electorals de les passades eleccions municipals.
En un moment en que molts es qüestionen l’existència de determinades institucions, com les Diputacions, son pocs els que proposen la desaparició d’aquests organismes comarcals.
Alguns poden pensar que és bona senyal perquè indicaria que son útils i ben valorats, d’altres poden suposar que no es parla d’ells pel gran desconeixement que se’n té. M’inclino més per aquesta segona opció.
Ben poques persones estarien en disposició de dir el nom del president del seu Consell Comarcal, o algunes de les funcions que fan. En general, s’ha passat de proposar la seva desaparició, a proposar canvis substancials, per fer-los més operatius i eficients. Al final no s’ha fet ni una cosa ni l’altra. Els nous Consells Comarcals, son igual que els vells.
Però cada mandat que passa demostra la necessitat d’introduir canvis significatius en la seva composició, en el seu finançament i en les funcions encomanades. Poques coses son semblants a les existents més de vint anys enrere. Tota institució necessita posar-se al dia, i els Consells, també.
Poden ser útils, si tenen clares les prioritats del territori, saben coordinar-se amb els ajuntaments , els agents econòmics i socials. Però pocs ho han aconseguit , de manera que el mapa de les funcions dels Consells és tant variat que es fa difícil fer-ne un retrat complert.
Des del principi, les poques competències que han tingut, han procedit de la Generalitat, en matèries molt poc rellevants. Després, les seus dels Consells han servit per acollir algunes oficines de la Generalitat que no tenien un altre lloc per ubicar-me. I la falta de voluntat descentralitzadora no els ha permès fer les funcions que de bon principi aspiraven a tenir.
En resum, i al cap de tants anys, no son ni carn ni peix. No tenen autonomia financera, ni política, en cap matèria. Fan funcions de finestreta en alguns casos, i en altres de pas intermig entre els ajuntaments i la Generalitat. Per damunt tenen les Diputacions amb molts més recursos i mitjans, a disposició dels ajuntaments. I per sota tenen els ajuntaments que si son grans prescindeixen dels Consells, i si son petits, no els poden ajudar gaire per falta de possibilitats.
L’actual situació de crisis generalitzada, i de retallades en tots els àmbits, els Consells ho tindran encara més difícil per justificar la seva existència. Només amb un replantejament profund i seriós de la seva necessitat i existència, podran sobreviure. I si es parla de tenir llei electoral catalana per les properes eleccions al Parlament, també haurem de parlar de noves lleis territorials, en les quals es fixin uns objectius molt concrets pels organismes comarcals, que bàsicament haurien de ser Mancomunitats de serveis, amb un protagonisme clar per la capital, i una voluntat de treure profit de sumar recursos i esforços, dintre del propi marc comarcal.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC.

Friday, July 15, 2011

 

25 ANYS DE CAMPIONAT FUTBOL - SALA.

VINT-I-CINC ANYS DE CAMPIONAT FUTBOL – SALA.
Aquest any els organitzadors del Campionat de Futbol – sala, previ a la Festa Major , celebraran el vint-i-cinquè aniversari del seu inici.
Cal recordar que abans es feia en el camp de futbol gran, i es modificava el terreny de joc mitjançant línies de guix. Posteriorment, ja amb la pista poliesportiva estrenada, es va traslladar a la pista, on es celebra cada any.
Els organitzadors, tenen pensat una edició especial per aquest any. No és gens habitual que una activitat duri 25 anys i per tant, és lògic pensar en alguns actes commemoratius, a part d’alguna ració extra de final de festa.
Dintre de pocs dies tindrem els cartells, i també en el programa de Festa Major, es podran consultar els actes programats.
Felicitem els organitzadors, d’abans i d’ara, que han aconseguit animar les nits d’agost amb uns campionats que han suposat un èxit de participació i animació. Per molts anys, Joan Roma, alcalde de Borredà.

Wednesday, July 13, 2011

 

PROGRAMAR CALENDARI ESTIU

PROGRAMAR CALENDARI
A l’estiu es programen tot un seguit d’activitats que va bé conèixer amb antelació perquè tothom pugui assistir-hi.
Aquest és el cas d’una nova activitat, impulsada per Antoni Chueca, sota el títol de FORMATJAZZ, una innovadora aposta per conjuntar un concert de Jazz amb una degustació de formatges. Tot a l’aire lliure, a la Plaça Major.
Qui vulgui tenir una mica més d’informació pot consultar-la en el darrer número de la revista TASTA que ja s’ha repartit per tot el poble. La data escollida és el dissabte dia 13 d’agost a les 9 del vespre.
Recordem també que aquest any el Campionat de Futbol – Sala compleix 25 anys, per la qual cosa els organitzadors tenen prevista una edició especial, tant de futbol com d’actes de celebració. Com ja és habitual aquest campionat tindrà lloc una setmana abans de la Festa Major.
I la Festa Major serà del dissabte 20 al dimarts 23 d’agost, ambdós inclusius. La Comissió de festes, ja ha tancat el programa i dintre d’uns vint dies es passarà per totes les cases i es penjarà del web de l’ajuntament i també en aquest bloc.
Altres activitats programades es donaran a conèixer oportunament, però reserveu-vos també els dies 10 i 11 de setembre per la IV Mostra de Formatges artesanals que repetirà escenari a la Plaça Major.
I durant la primera quinzena d’agost hi haurà una important i interessant mostra de fotos sota el lema de Voltant pel món, que recomanem anar a visitar. Es farà en el Centre Cívic.
I estem en negociacions amb la Diputació per portar una altra exposició, durant el mes de setembre que tindrà per objectiu la “bona alimentació”. Com menjar bé i d’una manera saludable.
De moment aquest és el calendari d’activitats programades, durant aquest mes i el proper.

Tuesday, July 12, 2011

 

ESTRANYS SOCIS - art. Celsona

ESTRANYS SOCIS
No és estrany que la política a vegades desconcerti a molta gent, fins el punt d’arribar a pensar que tot és possible, i res dura per sempre. Fa ben poc temps que el PP es veia com un partit clarament centralista, contrari a l’ampliació de l’Estatut de Catalunya, de la immersió lingüística, i de moltes altres particularitats i essencialismes catalans.
De fet va ser el protagonista del recurs d’inconstitucionalitat contra el nou Estatut, i de molts altres recursos que s’han presentat al llarg dels més de 30 anys de democràcia. Semblaria, doncs, difícil que un partit , suposadament nacionalista com CiU es podés entendre i fins i tot arribar a ser socis en determinades institucions.
La política fa estranyes amistats, i la falta d’una ideologia clara, permet que els interessos passin per davant de les creences i els compromisos electorals. Ho hem dit en diferents ocasions que els partits de dretes acostumen a entendre’s fàcilment. Els uneixen els interessos comuns, i la protecció de determinades prebendes.
Es així, com s’explica l’acord pressupostari entre CiU i el PP a nivell de Parlament de Catalunya. El debat de pressupost és el més important en el Parlament o en qualsevol dels ajuntaments del país. En un pressupost queden reflectides les polítiques del govern i tot el que no està en el pressupost, no existeix.
Malgrat les promeses de CiU de buscar acords amb altres forces polítiques, la pràctica els ha portat a pactar amb el PP que és qui els hi ha posat més fàcil. S’han entès perquè en realitat son dos partits de dretes que tenen una proximitat ideològica evident, i uns interessos comuns, molt propers, tot i les “batalles” que poden arribar a fer a nivell territorial. En moltes ocasions, amb un fons més teatral que no pas real.
I si ara hi ha hagut acord amb el pressupost 2011, clarament restrictiu, amb ben poques inversions per la comarca del Solsonès, o les de la Catalunya Central, també arribaran a un acord en la “Llei Omnibus”. Una mena de llista de modificacions d’unes 80 lleis catalanes, que sota la promesa d’agilitar tràmits s’hi colen moltes altres disposicions que res tenen a veure amb l’agilitat administrativa.
Sorprenen aquests acords entre CiU i el PP? Sense cap mena de dubte, sorprenen a una part de la ciutadania, però no a l’altra, en que ja han vist nombroses coincidències entre els dos partits, tot i fer veure que els separa una distància sideral.
En matèria econòmica i social, la distància és molt curta. En matèria territorial, cadascú juga el joc que més l’afavoreix electoralment. CiU tant pot defensar l’independentisme, com l’autonomisme. Ens han dit que el president Mas va votar a favor del sí a la independència, però no li veurem donar cap pas, en aquesta direcció. S’ha instal•lat en la comoditat del victimisme respecte Madrid, mentres pacta amb el PP, declarat enemic de Catalunya en determinats moments, i convertit en soci quan convé.
Ara toca jugar plegats i ja tornarem a treure la senyera quan convingui. Tenen raó els qui demanen més transparència i més serietat a tots els governants. Estratègies com aquestes son les que fan perdre credibilitat en els politics, i porten el desencís a una bona part de la població. I que ningú s’excusi en que no hi havia cap altre remei, perquè les opcions eren variades i variables, i s’ha anat per la més fàcil i més “interessada”.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC

 

PRIORITAT PER LES COSES QUOTIDIANES-art.Regió 7

PRIORITAT PER LES COSES QUOTIDIANES
El PSC es troba en plena preparació del Congrés, previst per finals d’octubre, i és evident que d’aquest esdeveniment n’han de sortir propostes, conclusions, línies d’actuació futures, clares i contundents, a part d’una nova direcció.
Ens equivocaríem si penséssim que el més important son unes quantes noves cares, i jubilar-ne unes altres. El maquillatge no canvia una persona, i menys un partit. Hem de pensar, doncs, primer en el missatge i després en el missatger.
Durant anys, ha estat habitual redactar ponències, programes i documents amb un elevat percentatge d’ideologia. Important, però difícil d’arribar al públic en general. Ara, crec que deixant clara la ideologia d’esquerres i els grans objectius de tot partit socialista, hauríem d’entrar en temes molt més concrets i a l’abast de tota la gent.
Què preocupa a la gent ? Què considera essencial ? Què voldria canviar ? Com voldria viure ? Només cal veure els programes electorals de les darreres eleccions municipals i comparar-los amb altres de vint o trenta anys enrere, i comprovarem el gran canvi operat arreu del país. Les prioritats d’aquells primers anys de democràcia han donat pas a d’altres que busquen una qualitat de vida, molt diferent.
El mateix podem comprovar en els programes per altres instàncies de govern. Sigui a nivell autonòmic o a nivell estatal.
Un partit, ha de ser capaç d’avançar en sintonia amb el que la gent, necessita. Si es trenca aquesta sintonia , es trenca la confiança i es perden les eleccions. L’ideal és anar sempre per davant de les necessitats o aspiracions del poble. Ser capaç d’avançar-se i planificar els objectius de futur. Fàcil de dir, difícil d’aconseguir.
Tanmateix, és evident que la incertesa respecte el futur, que patim en el moment actual, crea angoixa i desconcert general. Un partit que aconsegueixi marcar el camí a seguir, serà vist com un partit de govern, i obtindrà la confiança de la gent. I un partit que posi els problemes quotidians com un dels seus objectius, aconseguirà ser escoltat i vist amb serietat.
La qualitat de vida que abans oferíem ha canviat sensiblement. En aquests moments, trobar feina, és el principal objectiu, especialment per les joves generacions. Viure en un lloc adequat, i en un entorn respectuós, és una altra de les prioritats. Això vol dir, resoldre qüestions tant importants com barris segurs, ben equipats i ben servits. Vol dir també, respecte per la convivència, a nivell de límit de sorolls interns de l’edifici, i externs, procedents del carrer.
Vol dir, serveis socials , propers i ben dotats. Vol dir, recuperar l’autoritat perduda en molts aspectes de la vida quotidiana que s’han degradat fins extrems impensables, en temes com ordenació del trànsit, espais públics ben conservats i equipats, respecte a les normes ciutadanes de comportament al carrer. Càstig per conductes incíviques, i una llarga llista d’altres conductes que suposen viure bé, o malament, en funció del grau de compliment.
Toca ara, pensar en aquestes coses, potser petites, però determinants a l’hora de tenir una qualitat de vida adequada, a la que tothom aspira i a la qual tothom ha de tenir-hi dret. Estem lluny d’haver-ho aconseguit, i aquest és un dels reptes dels nous temps.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Monday, July 11, 2011

 

ACABADES OBRES CAMI RIERA MERLÈS I PETICIÓ SEGON TRAM

ACABADES LES OBRES TRAM NORD CAMÍ RIERA DE MERLÉS
Aquesta setmana es donen per acabades les obres de Condicionament i Millora del Camí Rural de la Riera de Merlès, en el tram nord que va de l’Hostalet ( Les Llosses) al Cobert de Puigcercós ( Borredà).
Aquesta actuació ha estat fruit d’un acord entre els Consells Comarcals del Berguedà i el del Ripollès, a instàncies dels alcaldes de Les Llosses i Borredà. Aquesta va ser una obra demanada 6 anys enrere, que va donar peu a un primer projecte i a una primera intervenció en el tram del Berguedà i ara ha pogut dur-se a terme, en la seva totalitat.
El tram pertanyent al Ripollès, de 2 quilòmetres va ser adjudicada a l’empresa Pasquina per part del Consell Comarcal, i el tram del Berguedà, de 1 quilòmetre va ser adjudicada a l’empresa Castellot.
El tram de Les Llosses s’ha fet de formigó amb protecció lateral, i el tram de Borredà s’ha realitzat amb paviment de terra compactada i un bon arranjament de cunetes i passos d’aigua. El conjunt ha estat ben rebut pels veïns, hostalers, i visitants que usen freqüentment aquesta via de comunicació entre les dues comarques.
L’import de les obres ha anat a càrrec dels dos consells comarcals, mitjançant subvencions de la Generalitat de Catalunya.

PETICIÓ PER ACCELERAR EL SEGON TRAM DEL CAMÍ RIERA DE MERLÉS.
Ara queda per executar la segona fase de CONDICIONAMENT CRTRA MERLÈS, per un import de 411.251,89 euros , consistent en la millora integral d’un tram de prop de 5 quilòmetres, que va del Cobert de Puigcercós fins la casa de La Molina ( La Quar).
Aquest tram a dia d’avui està molt malmès. Es va construir i asfaltar 20 anys enrere, i malgrat algunes petites actuacions, no s’hi ha fet cap actuació integral, de manera que hi ha nombrosos forats i espais degradats, en els quals l’asfalt ha desaparegut completament.
Inicialment s’havia previst fer la primera fase des de la cruïlla de la Crtra, de Gironella a Prats, fins la casa de La Molina, i tot seguit la segona fase. La realitat ha portat a que entre la primera i la segona fase hauran transcorregut 5 anys.
Es per aquest motiu que considerem urgent dur a terme aquesta actuació, per la qual la Generalitat per medi del PUOSC 2012 hi ha destinat 380.201,37 euros.
L’Alcalde de Borredà, l’any passat es va dirigir al Consell Comarcal del Berguedà demanant avançar l’obra, i sinó a iniciar els tràmits per la seva adjudicació durant el segon semestre d’aquest any 2011, de manera que a inicis de l’any vinent, les obres puguin començar, amb la previsió de que l’estiu vinent estiguin acabades.
La resposta del Consell Comarcal va ser positiva, de manera que esperem el començament dels tràmits, i tenir plenament renovat aquest tram l’estiu que ve. El trànsit per aquest camí és considerablement elevat, tant que fa les funcions de carretera de connexió entre les comarques del Ripollès – el Berguedà i Lluçanès ( Osona).

Saturday, July 09, 2011

 

PLAÇA MAJOR - OBERTA O TANCADA ?

PLAÇA MAJOR – TANCADA / OBERTA ? – MERCAT SETMANAL ?
Algunes persones ens han demanat el motiu d’haver tancat una part de la Plaça Major, no deixant aparcar, tal com hem fet durant els mesos d’agost, els darrers anys.
Aquest any hem volgut provar si era convenient o no, de tancar la plaça durant el mes de juliol. Pel que hem vist, hi ha poques persones que durant aquest mes utilitzin la plaça com a zona d’esplai, juntament amb els fills petits. Per contra, ens hem trobat amb una utilització incorrecta, per part d’alguns nens que la feien servir per jugar a pilota.
Davant aquesta situació, hem decidit, reobrir una part de la Plaça Major, a l’aparcament i a partir del 30 de juliol es tornarà a tancar, tal com fèiem altres anys, fins passada la Festa Major. Es dir pràcticament tot el mes d’agost la plaça estarà tancada, per poder-ne gaudir durant tot el dia.
I posarem avís de prohibit jugar a pilota. Hi ha una magnífica zona esportiva on tothom pot anar a jugar.

MERCAT SETMANAL.
El dia de mercat és els dilluns , no festius, des de fa molts anys. Aquest dia es manté com a dia de mercat, en el mateix lloc de sempre. La Plaça Major, i posarem al dia l’ordenança que regula aquesta activitat, per poder cobrar la taxa corresponent a totes les parades.
L’import de la taxa servirà per continuar embellint el poble amb noves jardineres i altres materials que siguin adients en un poble com el nostre.

Tuesday, July 05, 2011

 

PRESERVAR EL PATRIMONI RURAL - art. La Rella

PRESERVAR EL PATRIMONI RURAL.
Quan parlem de patrimoni, sovint ens referim a les esglésies, monuments, edificis públics, fonts, etc. Es a dir, tot allò que pertany a estaments oficials, siguin Parròquies , Bisbat, o Ajuntaments, però molt poques vegades parlem de patrimoni privat.
I en canvi podem veure per tot el Lluçanès i comarques veïnes un immens patrimoni particular, format per cases de pagès, autèntics monuments d’arquitectura civil que marquen les èpoques i la riquesa o decadència de la zona.
Què està passant amb aquest patrimoni ? Quin és el seu destí ? Tot depèn de qui en sigui el propietari i com li vagin les coses. Es a dir, depèn totalment del destí de la família propietària i de la major o menor sensibilitat que tingui envers el patrimoni heretat. Això vol dir, que molt d’aquest patrimoni pot desaparèixer en qualsevol moment. En tenim proves ben palpables per tot arreu.
Antigues cases pairals, antics molins, cases fortificades, cabanes de pastors, granges, etc, conformen un conjunt d’un valor inestimable, sobre un territori esplèndid a nivell de natura.
Alguns ajuntaments i la pròpia Generalitat han legislat per preservar algunes d’aquestes construccions, però no sempre en la bona direcció. Molts pagesos, temen i amb raó que posar l’etiqueta de “protegit” equival a tenir una propietat mig hipotecada per normatives que obliguen molt i donen pocs drets, per no dir-ne, cap.
En d’altres països, tenir una casa pairal, suposa un legítim orgull per ser una mostra d’antiguitat i arrelament a la terra, al paisatge, a la història del país. No se’ls ocorriria en cap moment, construir una granja al costat, feta de totxanes, amb teulada d’uralita. O posar-hi un cobert , fet de pressa i corrents, amb qualsevol material de rebuig, per plegar-hi eines, cotxes, tractors vells o nous, etc.
Aquí, massa sovint veiem imatges com aquestes. També és cert que molts propietaris mantenen les seves propietats en magnífiques condicions. De totes maneres, ha d’haver-hi una línia permanent d’ajuts per poder preservar tot aquest patrimoni. Arreglar la teulada d’una d’aquestes cases immenses pot suposar un cost inassumible pels propietaris, i no es pot traspassar la única responsabilitat a ells, si realment volem conservar els edificis civils que tenim per tot arreu.
Seria desitjable facilitar ajuts, en forma de subvencions o crèdits en condicions especials, a tothom qui vulgui restaurar patrimoni. No ens podem permetre deixar caure cases o altres tipus de construccions, per molt privades que siguin perquè mai més les recuperarem, de manera que si es donen ajuts per la implantació d’activitats econòmiques, o per millorar paisatges, per mantenir boscos, rieres , etc, és justificable donar-ne per garantir la supervivència del patrimoni rural que tenim. Es un testimoni clau de la nostra història col•lectiva.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).

 

BATIBULL DE XIFRES-art. Regió 7

BATIBULL DE XIFRES
Estem ja al final del període en que els nous ajuntaments han de fer el ple de cartipàs i fixació de les regles de joc de l’actual mandat. Entre els punts a acordar hi ha el tema de les remuneracions, indemnitzacions o compensacions que han de tenir els alcaldes, regidors de govern i d’oposició.
Cada quatre anys es produeix un allau d’informacions, polèmiques i crítiques per les xifres que salten als mitjans de comunicació amb molt pocs detalls, i en alguns casos, amb un elevat grau de demagògia en funció de qui dona la informació i com la dona.
No és estrany que haguem tornat a tenir la mateixa polèmica, incrementada per la situació general de crisis que viu el país, i que fa més sensible qualsevol xifra, sense els oportuns aclariments. I ens ha de preocupar aquesta polèmica perquè s’afegeix a d’altres que tampoc son gens positives per la gent que ens dediquem a la política amb més o menys intensitat, amb compensacions o sense, que de tot hi ha en aquest àmbit.
Fa una dotzena d’anys que ,davant aquesta situació, es va proposar que fossin les dues entitats municipalistes les que fixessin uns barems pels sous d’alcaldes. El més fàcil era fer-ho en base el nombre d’habitants de cada municipi. I així es va fer, tot i que la realitat és molt variada i complexa com per simplificar-la tant, però ha servit durant uns anys.
Ara, però caldria actualitzar-los i adaptar-los a les noves realitats, sense ànims, però d’imposar res, perquè els ajuntaments tenen la seva autonomia garantida en aquesta i moltes altres decisions. Amb tot, sí seria convenient no tenir cada quatre anys unes polèmiques que no afavoreixen en res l’imatge dels representants municipals.
Caldria també donar més detalls per part dels mitjans de comunicació perquè sovint es barregen conceptes radicalment diferents. I pràcticament enlloc s’exposa si el sou fixat és per dedicació complerta o en un determinat percentatge. O si és brut o net, l’import donat.
En la majoria de casos es comparen sous de municipis en funció del padró d’habitants, i d’aquí se n’extrauen conclusions precipitades. No és igual un municipi costaner o d’alta muntanya, per posar dos extrems, en que durant l’any té tres o quatre mil habitants, i els caps de setmana i per vacances superen els deu o quinze mil. El pressupost a gestionar, els serveis , el personal ha de tenir unes dimensions molt més grans que un municipi que no tingui aquestes característiques.
L’important és la transparència i que tothom sàpiga les condicions en que treballa el seu Consistori. Si se n’ha abusat de les condicions aprovades hi ha l’oposició que ho ha de denunciar, i sinó els ciutadans passaran comptes , amb el seu vot. En principi, i com a regla general, la dedicació més o menys intensa a un ajuntament, ja no es pot fer a hores perdudes. Ni per part dels regidors, i encara menys , per part de l’alcalde.
Es just, doncs, que la dedicació es compensi perquè va a favor d’un millor funcionament de l’ajuntament. El tema és de proporcions. En general, i més en aquests moments, les xifres han estat molt majoritàriament raonables i algunes que han sobresortit no sempre s’han donat en tots els seus detalls. Mirem bé les dades, i no ens creguem sempre algunes comparacions, mal extretes i no comparables, per raó de factors diferents.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC

Saturday, July 02, 2011

 

CINQUÈ ANIVERSARI PBB

CINQUÈ ANIVERSARI PENYA BLAUGRANA – BORREDÀ

Avui, dissabte dia 2 de juliol de 2011, es celebra el cinquè aniversari de la PBB, amb actes que comencen a les 5 de la tarda i acabaran amb un sopar en el Restaurant Baix Pirineu.
A les 5 de tarda , l’ajuntament rebrà la Junta Directiva de la PBB, a la Casa Consistorial on es faran les salutacions de rigor, i tot seguit , hi haurà una cercavila pel poble acompanyada de tambors.
Ja des del matí es poden visitar les 3 copes aconseguides pel Barça aquesta temporada, així com comprar tot una àmplia gama de productes del Barça.
A les 7 de la tarda a l’Amfiteatre es farà un recital d’havaneres i cançons de taberna amb el grup Els Tranquils.
I a les 9 del vespre, sopar de germanor amb la presència de representants de diferents directius de penyes de la comarca.
Desitgem llarga vida a la PBB i l’animem a continuar organitzant tota mena d’actes esportius, d’oci i lleure. Per molts anys.
Joan Roma, alcalde de Borredà

This page is powered by Blogger. Isn't yours?