Thursday, June 30, 2011

 

RETALLADES INDISCRIMINADES- art. Celsona

RETALLADES INDISCRIMINADES
Després de tants mesos de patir la crisis, i de parlar-ne, és evident que no queda cap racó del país que no sigui conscient de les dificultats dels propers temps. També tothom és conscient de que determinades obres hauran d’esperar millors temps. Estic pensant en la carretera Sant Llorenç a Berga, algunes depuradores, restauració de monuments, millores escoles, nous equipaments, etc.
Ara bé, el que preocupa enormement és veure retallades en serveis que consideràvem intocables, com son els hospitalaris. En aquest àmbit s’estan produint canvis molt profunds que afectaran totes les comarques i molt especialment les més petites, com el Solsonès, Berguedà, Ripollès i tantes altres.
Les mesures radicals es varen frenar durant la campanya de les eleccions municipals per no perjudicar les candidatures de CiU, però ara tornen amb plena força. Pel que sembla està en marxa un nou concepte d’atenció sanitària, més concentrada en llocs molt determinats i allunyada del territori.
Les conquestes obtingudes durant tots aquests anys encaminades a tenir bons serveis a nivell comarcal, i evitar, així desplaçaments més llunyans té els dies comptats. Si els rumors i informacions confidencials, esdevenen realitat, dintre de pocs dies els canvis esdevindran realitat. Aleshores ens donarem compte de fins a quin punt estem perdent qualitat de vida, i es modifica l’estat de benestar que tant ha costat aixecar.
Fins on arribaran aquestes retallades ? No ho sabem. No se’ns explica, i això encara empitjora la situació perquè els rumors van amplificant les pors, i les incerteses. Suposo que el govern vol imposar la política de fets consumats i no donar temps a organitzar-se a tots els nivells per rebutjar els canvis. Estem ja en ple estiu, època poc propicia per les mobilitzacions i tothom viu la crisis amb estats d’ànim prou delicats com per afegir nous moviments de reivindicació.
El cas, és que el degotall de retallades va apareixent en els mitjans de comunicació com temes ja decidits i no acordats amb les parts implicades. Es diu que s’han de fer i prou. Hem de creure que no hi ha cap altra alternativa, i aquest argument és el que hauríem d’estudiar i valorar. Sense explicacions ni documentació es fa impossible comprendre i acceptar les decisions preses a Barcelona.
En territoris rurals com els nostres, la proximitat dels serveis és bàsica, elemental. No és igual per una persona gran haver d’anar a Manresa, o més avall per tractar qualsevol dolència que poder-ho fer a Solsona – capital. Aquí tots ens coneixem, és fàcil ajudar-se uns als altres. Estem a quatre passes de casa i qualsevol gestió a fer la tenim a l’abast sense haver de recórrer a accions més complicades.
Ja entenem que determinades especialitats i serveis han d’estar en llocs més grans, però la medicina bàsica, i els tractaments més corrents els hem de tenir aquí mateix, a Solsona. I això ho volen canviar. No és just ni acceptable haver lluitat durant anys i més anys en aconseguir un bon nivell sanitari com perquè ara el puguem perdre en un instant. I els alcaldes no hem rebut explicacions, ni hem fet reunions. Com volen que avalem uns canvis que deterioren la qualitat en la salut dels nostres conciutadans? Abans de tocar res, que vinguin a explicar-ho al territori. Després ja decidirem què fem.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

 

PROU DE RUMORS - art. Regió 7

PROU DE RUMORS
El parèntesis de decisions del govern, motivat per les eleccions municipals, s’ha acabat i retornen els anteriors anuncis de retallades en tots els departaments i serveis, amb ben poca transparència, en la majoria de casos. Els rumors recorren el país, i arriben als més llunyans racons del territori. A la preocupació per la crisis financera, s’afegeix la preocupació per informacions, més o menys verídiques o fonamentades que agreugen notablement l’inquietut.
Aquest és el cas de la comarca del Berguedà, en diversos aspectes fonamentals. I com la nostra comarca, tantes altres es troben en situacions similars.
Vull parlar dels rumors, encara no confirmats ni explicats, de que l’Hospital de Sant Bernabé, quedarà dintre de pocs dies reduït a un quiròfan i 15 llits. Es a dir, que una comarca amb quaranta-dues mil persones serà atesa per una mena d’hospital de joguina, precisament, una vegada acabades, les obres d’ampliació projectades per l’anterior govern amb el compromís d’ampliar espai i especialitats.
I la minimització hospitalària aniria acompanyada de pèrdua de servei d’urgències permanent, reducció inevitable de personal mèdic , infermeres, etc.
També ens arriben rumors d’un possible canvi substancial en el funcionament del CAP de l’Alt Berguedà, així com altres canvis en els serveis mèdics locals i comarcals.
Com alcalde, no he tingut cap reunió, cap informació ni documentació oficial per part del Govern de la Generalitat. Es seriós parlar de rumors, abans de tenir-los confirmats? No hauríem de publicar rumors, sense contrastar-los. El problema és que veiem moviments, ens arriben inquietuds, i informacions confidencials per via oral que fan témer que tot pot esdevenir realitat.
Podem acceptar un desmantellament com l’exposat, sense plantar cara, els qui som representants acabats d’elegir en els nostres pobles ? Hem de callar si un servei bàsic com aquest està en perill de supervivència? Qui no recorda les batalles fetes per aconseguir un hospital com cal?
Podem acceptar un retard en el desdoblament de l’Eix del Llobregat, en època de crisis, però mai passar la comarca a tercera divisió en matèria hospitalària. Perquè no hi ha valentia en el Govern de venir a la comarca a donar explicacions ? Es que el Govern ha decidit canviar el sistema hospitalari, tancant centres comarcals per passar-los a d’altres demarcacions? Sinó com s’explica que l’hospital comarcal del Ripollés , situat a Campdevànol li augurin les mateixes modificacions que al del Berguedà?
Es que volen desplaçar la capitalitat sanitària , de Berga a Manresa, i de Campdevànol a Vic? Es a dir, concentrar en pocs llocs, els serveis que ara es donaven en molts indrets. Estem estalviant, o estem massificant un sistema sanitari que rebaixarà notablement la seva qualitat i proximitat?
Pertoca el govern i pertoca CiU donar explicacions i evitar la política de fets consumats. No podem acceptar com inevitable que conquestes aconseguides després de molts anys de lluita, siguin anonerrades en quatre dies. Prou de rumors, en una matèria tant sensible i tant essencial com la salut. Esperem explicacions.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

Tuesday, June 28, 2011

 

COMUNICACIÓ ACA - ESLLAVISSADA GORG DEL SALT

AGENCIA CATALANA DE L’AIGUA
Director General
Barcelona
Borredà, 23 de juny de 2011

Benvolgut Senyor,
En Joan Roma i Cunill, Alcalde – President de l’Ajuntament de Borredà li

COMUNICA

Que arran les darreres pluges intenses caigudes en el municipi de Borredà ( Berguedà) s’ha produït una forta esllavissada, a la zona del Gorg del Salt, en espai depenent de l’ACA.
Aquesta esllavissada ha comportat el tall del camí de comunicació amb el Gorg, així com l’arrossegament de nombrosos arbres i arbustos, motiu pel qual l’ajuntament ha decidit posar un cartell de prohibit el pas.
Amb tot el perill no ha cessat, degut a l’existència de diverses zones de la paret lateral amb possibilitats de produir noves esllavissades, en el cas de noves pluges intenses o per altres causes.
Es per tot l’exposat que

SOL•LICITA

La intervenció urgent dels seus tècnics per supervisar l’estat actual d’aquesta zona, i preveure-hi una immediata intervenció per evitar qualsevol altre perill, i al mateix temps poder deixar lliure l’espai per fer visitable un dels indrets més característics del nostre poble.
L’espai afectat es troba a uns 500 m, del nucli urbà, afecta la Riera Margansol, i concretament el gorg més emblemàtic per visitar i per anar-hi a nedar.

A l’espera de la seva prompta intervenció, el saluda cordialment.

L’alcalde – president: Joan Roma i Cunill

Friday, June 24, 2011

 

ROMUALD FREIXA I COSTA, UN CIUTADA EXEMPLAR

DECRET D’ALCADIA

En Joan Roma i Cunill, Alcalde – President de l’Ajuntament de Borredà, informo a tots
els ciutadans i ciutadanes, de la defunció de ROMUALDO FREIXA I COSTA, i DECRETO DOS DIES DE DOL OFICIAL, en memòria seva.
En Romualdo Freixa, ha estat una persona rellevant en la vida del nostre poble , just fins a l’hora de la seva mort.
Un ciutadà exemplar que ha sabut compaginar la vida professional com forner durant més de 50 anys, amb la d’activista polític, cultural , social i mediambiental.
Ha estat 8 anys tinent d’alcalde de l’ajuntament de Borredà ( 1983 – 1991). Ha presidit l’ADF Sobrepuny des de l’any de la seva fundació fins a data d’avui. Ha estat present i actiu en totes les activitats de caire cultural i festiu del poble i ha col.laborat en quants esdeveniments han tingut lloc en el municipi i comarca .
Era el millor coneixedor de la història de Borredà. Una persona indispensable per poder informar i documentar de tots els esdeveniments ocorreguts en el municipi, en el més llunyà passat o el més recent present.
La llista de realitzacions i participacions a tots els nivells és molt alta, i resumeix l’esperit inquiet i actiu d’un home que estimava el seu poble , el seu país, la cultura, l’art, i tot el que ens envolta.
En record seu, li dediquem aquests dos dies de dol oficial. Sempre el tindrem en el nostre record com un ciutadà exemplar.

Borredà, 24 de juny de 2011.

L’ Alcalde – President





Joan Roma i Cunill

 

PROHIBIT BAIXAR AL GORG DEL SALT

PROHIBIT BAIXAR AL GORG DEL SALT PER PERILL ESLLAVISSADES
Fa uns dies es va produir una forta esllavissada que va provocar la caigudes de grans rocs sobre el camí del Gorg del Salt, just abans d’arribar al gorg. L’esllavissada va tirar per terra tot un seguit d’arbres i per tant el camí ha quedat en molt males condicions.
Amb tot, el perill es manté degut a alguns rocs en situació inestable que poden caure en qualsevol moment.
Per aquest motiu l’ajuntament ha decidit posar un avís de perill en el camí de baixada, i també ho ha comunicat al Departament de Medi Ambient de la Generalitat perquè vinguin a inspeccionar l’espai i prenguin les decisions oportunes.
Recomanem a tothom fer cas d’aquest avís per evitar mals majors.
L’Alcalde, Joan Roma

Wednesday, June 22, 2011

 

SOLUCIONS A LA INDIGNACIÓ

SOLUCIONS A LA INDIGNACIÓ
Segur que tots seguim amb atenció i esperança de que el gran moviment del 15M, produeixi resultats que no siguin simplement els de la mobilització. No és fàcil conduir i proposar solucions a temes d’una enorme complexitat i variabilitat. Cada dia ens llevem amb novetats que contradiuen previsions anteriors, en una roda de mai acabar.
Tanmateix hi ha un bon nombre d’iniciatives que tenen un gran interès i poden portar a canvis notables en algunes matèries “sensibles”, com son les lleis electorals. Aquesta setmana mateix el portaveu del govern, ha manifestat la voluntat d’elaborar la primera llei electoral catalana . Ja seria hora. Ara falta veure quin model proposa CiU per iniciar la negociació amb la resta de partits.
Hi ha d’altres propostes que fan referència al funcionament de les entitats financeres, justament criticades per unes actuacions que han portat a una difícil situació a milers de famílies i milers d’empreses. I no hem vist càstigs per enlloc, fins i tot en actuacions que s’han situat fora d’un mínim d’ortodòxia. I al costat de tot plegat, veiem sous mil.lionaris en els membres de les cúpules financeres, a part de premis i jubilacions d’escàndol.
No és gens estrany, doncs, que moviments com els de boicotejar els desnonaments per impagament d’hipoteques , es vegin amb simpatia, i siguin molts els que s’apuntin a les actuacions. Sempre pacífiques, però , habitualment exitoses.
No és just que molta gent perdi la vivenda i , a més, quedi entrampada per tota la vida. Ha d’haver-hi una modificació legal per poder trencar aquest cercle infernal.
I sobretot, s’han de promoure polítiques de solidaritat i coordinació entre tots els estaments públics per facilitar ajuts a les persones més necessitades i facilitar treball a tots els que no en tenen. Res més frustrant que veure passar el dies, les setmanes i els mesos sense cap esperança de poder treballar.
De fet, he canviat l’article inicialment enviat, per aquest, a la vista d’una informació publicacada en aquest mateix diari, i promogut per l’empresa editora, que m’ha semblat especialment rellevant.
Es tracta de la creació d’un nou portal d’internet, mitjançant el qual es podran consultar les ofertes de feina a tot l’estat, per part de 12.000 empreses. El nou portal, sota el nom de: Iberempleos.es , pot esdevenir una eina molt útil per les persones a la recerca de feina, sigui allà on sigui.
Es cert que en el nostre país la mobilitat laboral és escassa, però en les actuals circumstàncies, la immobilitat no pot continuar. Ni que sigui temporal, el trasllat cap altres zones que puguin necessitar mà d’obra és essencial i a l’abast de la majoria de persones.
Iniciatives com aquesta, caldria veure’n per tot arreu. Poden imprimir una agilitat que no tenen les oficines de treball. I per això han de servir les noves tecnologies. Per apropar la realitat als ciutadans.
I mentrestant seguirem el moviment dels indignats, dels quals hem de poder extreure tantes iniciatives com siguin possibles, sense oblidar que tots els elegits en les diferents conteses electorals tenen total legitimitat per representar el poble, i emprendre les accions que considerin necessàries per millorar la present situació, a tots els nivells.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC.

Tuesday, June 21, 2011

 

PRIMER PLE MUNICIPAL

PRIMER PLE MUNICIPAL – BORREDÀ
El passat dilluns dia 20 es va celebrar el primer ple extraordinari de l’actual mandat, amb l’assistència dels 7 membres del Consistori, presidit per l’alcalde, Joan Roma.
En aquest ple, entre d’altres punts es va acordar el règim de sessions que tindrà una periodicitat trimestral, com anteriorment. També es va informar de la constitució de la Junta de Govern Local, formada per l’alcalde, el tinent d’alcalde, Antonio Velasco, i la Regidora, Concepció Barniol.
E n el tercer punt de l’ordre del dia hi figurava, el traspàs de competències del Ple a la Junta de Govern Local, en tots aquells punts permesos per la llei. Igualment es va constituir la Comissió Especial de Comptes, formada per l’alcalde, el tinent d’alcalde, i el regidor de CiU, Vicenç Vilalta.
Els altres punts també consistien en nomenar representant de l’ajuntament davant diversos organismes i institucions, així com modalitat de convocatòria de plens i altres aspectes del funcionament ordinari.
L’Alcalde va donar la benvinguda a tots els membres del Consistori i va desitjar bona feina a tots ells. També es va comprometre a facilitar la feina dels membres de l’oposició , i facilitar tota la informació i documentació necessària per dur a terme la tasca de supervisió i control de l’acció de govern.
Finalment, va donar compte de la situació financera de l’ajuntament, explicant els comptes municipals, així com els crèdits contractats. En aquest apartat, va detallar que l’ajuntament de Borredà està al corrent de tots els pagaments, amb uns terminis molt curts de pagament. I les quotes dels crèdits també estan al dia , de manera que la situació financera és sanejada.
També va anunciar la propera convocatòria d’un nou ple extraordinari per organitzar les primeres obres, i peticions de subvencions a Generalitat i Diputació de Barcelona. Tot i la situació de crisis , l’alcalde va comunicar bones perspectives per poder dur a terme els projectes previstos en el programa electoral.

 

EXIT TIQUETS BUS PATUM

EXIT DELS TIQUETS DE BUS – PATUM
Aquest any s’ha batut un rècord en la venda de tiquets del Bus per anar a Patum. Concretament els 40 tiquets entregats per anar de Borredà a Berga, el dijous i el dissabte de Patum han estat tots venuts.
Aquest servei és organitzat per tot un conjunt d’ajuntaments de la comarca, coordinats pel Servei de Joventut del Consell Comarcal.
Al preu de 2 euros cada tiquet, poden beneficiar-se d’aquest servei tots els joves del poble, majors de 15 anys. Els menors d’edat han de portar una autorització del pare o la mare, i la resta poden inscriure’s sense més problemes.
Aquest servei permet a molts joves de la comarca, participar a la Patum, sense els perills que comporta conduir a altes hores de la matinada. I vist el gran èxit tingut , anirem organitzant aquest servei en els propers anys.
Joan Roma, alcalde de Borredà

Monday, June 20, 2011

 

INDEPENDENTS AL PODER - art. Regió 7

INDEPENDENTS AL PODER
La mala imatge dels darrers anys envers els partits polítics, i càrrecs institucionals, en general, ha motivat l’aparició d’un bon nombre d’agrupacions d’independents , amb fortuna diversa segons els pobles i ciutats. Molts altres s’han quedat pel camí, per no haver tret un mínim de percentatge per ser presents a la vida política. Hauran vist les dificultats de fer-se un lloc, en aquest món, molt criticat, però absolutament indispensable.
La suposada “bondat” dels independents, respecte els candidats “de partit”, es comprovarà ben aviat. Molta gent creu que presentar-se sota unes sigles, suposa sotmetre’s a una mena de disciplina , dirigida des dels centres de decisió, centralitzats a Barcelona i desconeixedors de la realitat comarcal o local. I des d’aquestes centres s’impartiria doctrina i directrius de com actuar en cada circumstància i lloc.
Res més lluny de la realitat, però costa molt de trencar aquestes “imatges” i rumors que circulen per tot arreu. La visió dels partits que donen molts mitjans de comunicació, res tenen a veure amb la vida diària, dels partits, i encara menys dels qui els representen en els diversos estaments institucionals. L’autonomia i llibertat d’actuació son immensos, i la representació partidista té molt de positiu i ben poc de negatiu, si és que en té.
Just aquests dies es posen en funcionament els ajuntaments sorgits de les passades eleccions del 22 de maig, i de la constitució del passat 11 de juny. Es ben diferent encarar el govern des de la més absoluta independència, i soledat que des d’un partit. D’entrada la informació, documentació i assessorament son essencials per poder participar en un govern o a l’oposició. Es nota immediatament qui ve preparat i qui, no. Però , tant o més important és disposar sempre de companys i amics, amb qui discutir, valorar i avaluar actuacions presents o futures.
Del debat, sempre surten solucions. I de l’experiència d’uns i altres, resulten propostes més madures o contrastades en altres indrets. D’aquí que pensar que els “independents” son estrictament millors o més lliures a l’hora de prendre decisions, és una equivocació o una idea preconcebuda, que res té a veure amb la realitat. També això es podrà comprovar en els propers mesos, en aquells ajuntaments on el pes dels independents ha estat decisiu.
Hi ha també un debat obert, permanentment en temps d’eleccions, com és el de somiar amb llistes “obertes”. Es a dir, llistes amb candidats que la gent podés votar o esborrar segons conveniència, confiança o proximitat. El resultat seria un conjunt de candidats, impossibles de cohesionar sota un programa comú, i un govern conjunt.
Sí, aniria bé , modificar la llei electoral municipal i també la del Parlament per aconseguir una major estabilitat. Veure tants pobles fent equilibris per arribar a acords entre dues , tres o més forces polítiques, fa patir, perquè difícilment arribaran a bon port. Es molt difícil crear equip, posar-se d’acord sobre un programa comú, actuar coordinadament i solidàriament. No és estrany la dificultat per modificar la llei municipal,tot i la necessitat de trobar-ne una que donés major estabilitat.
En quan a la del Parlament, no hi ha hagut autèntica voluntat. No deixa de ser paradoxal que siguem l’únic territori sense una llei pròpia. I convé canviar-la perquè les diferències entre províncies distorsionen clarament el resultat final. Una vegada més , CiU ha promès l’aprovació per aquest mandat, però l’incredulitat és la nota dominant.
En aquesta sí es podria introduir algunes novetats que fessin més propers els candidats als electors. Hi ha propostes sobre la taula, però falta la decisió política.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC

Thursday, June 16, 2011

 

CAMINS I CARRETERES EN MAL ESTAT - art. La Rella

CAMINS I CARRETERES EN MALES CONDICIONS
Antigament eren els propis pagesos i propietaris els qui s’encarregaven d’arreglar-se el camí cap a casa quan es feia malbé. Ara, toca fer-ho als ajuntaments, en la majoria de casos. Son excepció els camins mantinguts estrictament pels propietaris de les cases que comuniquen.
Aquesta assumpció de responsabilitats per part dels ajuntaments, suposa una càrrega difícil de suportar. Ara mateix, tots els ajuntaments tenen un bon nombre de camins en males condicions , degut a les intenses pluges caigudes en els darrers mesos que han destrossat bona part de les millores fetes.
Els alcaldes tenim una difícil papereta en aquesta matèria tant sensible i tant complicada de resoldre. Constantment rebem trucades o visites de persones que viuen en algun lloc del terme municipal i expliquen les dificultats per arribar a casa seva, degut al mal estat del camí.
I a nosaltres ens toca explicar la falta de recursos econòmics, per fer front a unes peticions que no son de compliment obligatori. A tots ens agradaria tenir la xarxa de camins en perfectes condicions, però l’elevat cost i el constant deteriorament ho fan inviable.
I el mateix passa, quan es tracta de camins, convertits en carreteres particulars, o municipals, com és el cas de la Riera de Merlès. Aquest és un camí rural asfaltat, pertanyent a diversos municipis, i mantingut amb ajuts dels consells comarcals i els ajuntaments. Actualment en molt mal estat, en el tram nord, dintre del terme municipal de Borredà i un tros de Les Llosses.
En aquest cas, fins l’any vinent no està prevista una important actuació que deixi aquest tram en condicions similars al tram sud que es fa fer , ara fa 3 anys. Mentrestant la circulació es converteix en una pesadilla, plena de forats i asfalt en mal estat.
Tenim, doncs, en matèria de camins i carreteres un problema a resoldre. Fa anys que els alcaldes demanem ajuts de les altres administracions per fer un bon manteniment de la xarxa veïnal o intermunicipal. Només amb ajuts de la Diputació i la Generalitat serà possible tenir una xarxa com cal. De moment, però els ajuntaments estan sols.
Aquesta soledat es compensa dedicant petits ajuts propis, per arreglar el més indispensable, a l’espera d’alguna convocatòria que permeti obtenir alguna subvenció més important. Però, ara que venen temps difícils no podem garantir la continuïtat de les actuacions de millora. Els ajuntaments no disposen de partides per fer aquesta feina. Es massa cara, i massa constant. Un camí pot ser arreglat, amb gran esforç i ser destrossat en unes poques hores de pluja intensa, o pel pas d’alguna cursa de quads, motos, o 4 x 4. I per acabar-ho d’arreglar , el nou govern de CiU es proposa facilitar l’accés motoritzat al medi natural, sense contrapartides econòmiques. Un error més a l’hora de compatibilitzar viure a pagès i diversió dels de ciutat.
Joan Roma, Alcalde de Borredà ( Berguedà).

 

PREPARAT EL PROGRAMA DE FESTA MAJOR

PREPARAT EL PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR – 2011
Aquesta setmana , la Comissió de Festes tancarà el programa de la Festa Major d’enguany. Conscients de la crisis , la Comissió es va proposar retallar despeses i aconseguir una rebaixa considerable respecte l’import de l’any passat.
Es per aquest motiu que s’han fet múltiples consultes durant els darrers mesos, per compaginar una bona festa amb un cost raonable. I el cost raonable consisteix en poder rebaixar prop de 4.000 euros, els 13.000 euros de cost de l’any passat.
Això suposa buscar conjunts i grups bons, a millor preu. El fet de tenir la Festa Major en ple mes d’agost complica l’austeritat perquè tots els professionals apugen preus durant el principal mes de l’any. Al voltant de la Mare de Déu d’agost, es celebren més de 300 Festes Majors a Catalunya. Vol dir que aquests dies faltes grups i conjunts per actuar, i això suposa un encariment considerable respecte altres dates de l’any.
D’aquí que just després d’una Festa Major ja es comenci a preparar la de l’any vinent per poder triar una mica i variar els repertoris. Aquest any la Comissió de Festes continuarà oferint una bona festa major, amb la distribució tradicional de balls, activitats esportives, de lleure i oci. La intenció és no superar els 11.000 euros de cost final, sense rebaixar la qualitat. Estem segurs d’haver-ho aconseguit.
Recordem que els dies de Festa Major son : 20, 21, 22 i 23 d’agost. I el finançament dels actes va a càrrec dels anuncis del programa de Festa Major, de les rifes que cada dia es fan, amb importants premis, i d’alguns patrocinadors que paguen trofeus o activitats concretes, a més de l’ajuntament de Borredà que cobreix el dèficit final.
Animem tothom a reservar aquests dies per venir a Borredà i gaudir de 4 dies de festa, amb actes per a totes les edats. Bona festa major.

 

REFORÇAR EL GOVERN - art. Celsona

REFORÇAR EL GOVERN
Davant determinats pactes, és lògic tenir visions i opinions diferents , en funció del treball i la implicació tingudes en un Consistori, en aquest cas , a Solsona capital.
El PSC no va tenir els resultats esperats. Passa sovint que malgrat la gran feina feta, els electors prenen una decisió , com la de reforçar el principal partit de govern, en detriment dels altres membres del pacte de govern.
Es el que ha passat a Solsona. ERC ha sortit reforçada i el PSC afeblit. Es el joc democràtic, i pertoca acceptar el veredicte de les urnes.
Davant aquesta situació, el PSC podia optar per passar a l’oposició, o mantenir-se en el govern, sempre i quan el partit guanyador li proposés. I l’alcalde , va donar el pas. Va proposar continuar governant junts, i el PSC, ho va acceptar, després de consultar la militància i pronunciar-se per una àmplia majoria.
Crec encertada la decisió de l’alcalde, i la del PSC d’acceptar l’oferta. Venen temps molt complicats per a tothom, i lògicament, també pels ajuntaments. De fet estem ja immersos des de un parell d’anys en una situació crítica i desconeguda. No hi ha previsions fiables ni futurs amb garanties. Quants més governin i més àmplia sigui la majoria, més fàcil és prendre les decisions adients.
I una capital no pot estar subjecta a una majoria justa, depenent de si algun regidor es posa malalt i en el ple perilla o no aquesta majoria. Es bo tenir la seguretat d’aquesta àmplia representació i disposar d’altres visions i prioritats. Enriqueix el debat, i millora el govern.
De fet, en els quatre anys passats la millora de la ciutat ha estat ben visible a nivell extern i intern, fins convertir-se en un paradigma d’un govern d’entesa, de funcionament exemplar. Tres forces polítiques remant en la mateixa direcció i respectant escrupolosament el pacte, i l’ordre de prioritats i protocol. No és fàcil, com s’ha pogut veure en nombrosos altres pobles i ciutats en que els resultats no han estat positius com aquí.
Ara, comença l’etapa d’un bipartit, amb l’avantatge de que pràcticament tots es coneixen. Ja han governat junts, i coneixen les prioritats d’uns i altres, i sobretot han aconseguit formar equip. Es molt important, encaixar persones i càrrecs, i trobar l’adequada sintonia entre uns i altres.
Solsona com tants altres ciutats té encara molts reptes per endavant. Amb molts menys recursos que anys enrere. Ara no es poden prometre grans obres sinó grans esforços per mantenir les que s’han fet, i conservar els serveis essencials. En aquesta etapa la gestió serà fonamental. La capacitat de fer molt amb pocs recursos, i fer jugar les potencialitats de la ciutat per aconseguir els objectius buscats.
Vol dir, retornar a vells temps, on el voluntariat era capaç d’organitzar grans esdeveniments amb molta dedicació i pocs diners. Vol dir, prioritzar tot , per garantir no deixar abandonades les persones més necessitades. Uns moments difícils, però també apassionants, i on les ideologies es veuen amb més claredat que mai. Bona feina al nou govern solsoní.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Wednesday, June 15, 2011

 

CONTRIBUCIÓ URBANA - MÉS TARD

LA CONTRIBUCIÓ URBANA ES COBRARÀ MÉS TARD

Informem de que a partir d’aquest any l’IBI urbana i rústega, tindrà un període de cobrament , del 1 de juliol al 2 de setembre.
El motiu d’aquest endarreriment, respecte d’anys anteriors, és la petició de molta gent de repartir millor les dates de cobrament dels diferents rebuts d’impostos i taxes municipals.
Fins ara, a principis de juny, coincidien rebuts d’aigua, taxa d’escombraries, taxa de guals, taxa de manteniment de la TV per cable i l’IBI.
Es per aquest motiu que varem decidir repartir el calendari fiscal d’una altra manera, i no fer coincidir tots aquests cobraments.
Així, doncs, a principis de juliol tothom rebrà el rebut d’IBI i tindrà fins el 2 de setembre per fer-lo efectiu.

I perquè consti signa el present escrit , a Borredà , el dia 15 de juny de 2011.



L’ Alcalde – President




Joan Roma i Cunill

 

PROPOSTA DE NOU CARTIPÀS MUNICIPAL

PROPOSTES DE FORMACIÓ DE GOVERN – 2011 – 2015

Ambits de govern

1.- Urbanisme
2.- Obres
3.- Serveis
4.- Cultura
5.- Hisenda
6.- Sanitat
7.- Joventut
8.- Serveis Socials
9.- Esports
10.- Món rural
11.- Noves tecnologies
12.- Gent gran
13.- Festes
14.- Ensenyament
15.- Medi Ambient
16.- Turisme

Proposta de Cartipàs municipal

Alcalde , Urbanisme i Turisme - Joan Roma

Primer Tinent d’alcalde , Hisenda, Sanitat , Noves Tecnologies – Antonio Velasco

Ensenyament, Gent Gran, Món rural – Concepció Barniol

Serveis Socials, Festes, Joventut i Esports – Anna Ma. Cunill

Obres, Serveis , Medi Ambient i Cultura – Anna M. Rubio

Aquesta serà la proposta de nou Cartipàs municipal que es portarà al Ple Extraordinari del dilluns dia 20 de juny a les 7 de la tarda.
També es constituirà la nova Junta de Govern Local, de la qual en formaran part: L’Alcalde, el Tinent d’alcalde, i la regidora Concepció Barniol. Amb tot, a les reunions hi participaran les altres dues regidores, en tant que a la Junta es tracten tota mena de temes municipals, per la qual cosa, l’assistència serà dels 5 membres de l’Equip de Govern.
També es constituirà la Comissió Especial de Comptes, amb la presència de l’Alcalde, Tinent d’alcalde, i un membre de CiU.
I el representant de l’ajuntament, en el Consorci de Turisme de l’Alt Berguedà, serà l’alcalde, a l’igual que en la Junta Directiva de l’ADF Sobrepuny.
Aquests son el principals punts de l’ordre del dia, del ple del dia 20 de juny, en el qual també s’establiran les dates dels plens ordinaris trimestrals, i altres punts de l’organització municipal.
L’alcalde, Joan Roma

 

FINAL ESCOLA DE MÚSICA

FINAL ESCOLA DE MÚSICA
El final d’aquest curs, significarà el final dels estudis musicals que durant molts anys ha organitzat l’ajuntament de Borredà. El descens d’alumnes, comporta aquest tancament. Sempre hem deixat clara la prioritat de poder oferir estudis musicals a tots els nens i nenes que volguessin.
L’ajuntament ens hem fet càrrec del 60% del cost i els pares de l’altre 40%, ara , però el nombre d’inscrits no supera la dotzena i no podem mantenir un servei amb tant poc alumnat.
També hem tingut problemes per trobar professors. El fet del desplaçament complica la contractació de personal i obliga a pagar els desplaçaments, des de Berga, o des de Bagà o altres indrets.
Aquests estudis fa més de 20 anys que s’ofereixen, però aquest serà el darrer curs, a no ser que en un proper futur torni haver interès i suficients alumnes per reemprendre l’activitat. De moment, doncs, i per insuficiència d’inscrits l’ajuntament ha decidit, fer una pausa, més o menys definitiva en aquest ensenyament.

 

EL PARLAMENT, ENCERCLAT - art. Regió 7

El PARLAMENT, ENCERCLAT
En els meus setze anys de Diputat al Parlament, vaig veure nombroses manifestacions, assemblees, cridòries, amenaces, concentracions, més o menys festives, o agressives, davant la seu del Parlament de Catalunya.
Em varen sorprendre perquè, avesat a veure altres Parlaments d’altres països, no concebia que aquí fóssim tant poc respectuosos amb la seu on resideix la sobirania del poble català.
En tots els països de llarga tradició democràtica és inconcebible manifestar-se davant del Parlament. El punt lògic de concentració per manifestar el recolzament o el rebuig a l’acció de govern és la seu del Govern, però mai la del Parlament.
Aquí mantenim aquesta demostració de carència democràtica i poc respecte per la màxima institució de Catalunya. Sovint, volem donar lliçons a d’altres i no ens fixem en les carències pròpies. I si ja era greu veure determinats comportaments davant les portes del Parlament, molt més greu és veure el Parc de la Ciutadella, encerclat, amb manifestants a fora i policia , dintre. Una mena de segrest dels representants de la nostra sobirania.
Algú hauria de reflexionar i fer reflexionar a tot el país. No s’hi valen comportaments com les del Conseller d’Interior que sembli haver optat per les mesures de força i demostrar-la de la manera menys assenyada possible. Sembla fer realitat la dita que CiU demostra duresa davant els febles, i feblesa davant els forts. Res pitjor per encoratjar els moviments dels indignats, i de la població , en general.
Ara li toca fer realitat, després d’haver provocat, la defensa de la seu on resideixen les llibertats de Catalunya. El món al revés. A ningú se li hagués hagut de passar pel cap d’anar a obstaculitzar o paralitzar l’acció del Parlament, ni ara, ni abans, però menys ara en que el país està subjecte a greus problemes i greus desequilibris. Ara, més que mai el Parlament ha de demostrar la seva utilitat, i la seva representació.
I enviem missatges cap enfora, especialment preocupants i poc madurs. Catalunya ha estat i vol continuar sent, exemple de maduresa democràtica, innovació en tots els camps i sectors, modernitat i esperit europeu, més que cap altre territori d’Espanya.
No és aquest el bon camí escollit. Europa i el món sencer ha vist càrregues policials de duresa increïble contra manifestants pacífics. El món sencer assisteix a xifres contradictòries i escandaloses sobre la realitat de les finances catalanes, i ens permetem anunciar que no pensem complir les directrius del govern central. On s’ha vist un comportament com aquest? Si tots els representants institucionals ens passem pel forro les directrius dels governs , com es podrà governar el país? Perquè els alcaldes hem de fer cas a les lleis catalanes, si el govern català no fa cas de les espanyoles?
I ara, enviem noves imatges d’un Parlament , encerclat, pressionat, mig segrestat per milers de manifestants. Es un dels resultats de l’acció – reacció, d’un govern que es pensa dipositari de la raó i la força. I no sempre van juntes. La prepotència demostrada pel govern català, és contestada per milers de persones, en el pitjor escenari que podien anar a buscar: la seu de la sobirania del poble català. Fatal decisió, pèssima resposta d’un govern faltat de lideratge i autoritat.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Sunday, June 12, 2011

 

JA TENIM NOU CONSISTORI

SOLEMNE SESSIÓ DE CONSTITUCIÓ DEL NOU AJUNTAMENT
El dissabte a les 12 en punt del migdia, es va iniciar la cerimònia de constitució del nou Consistori, sorgit de les eleccions del passat dia 22 de maig.
Tot va anar com estableix el reglament i va exercir de president de la Mesa d’edat, Antonio Velasco, i Concepció Barniol. Tots els elegits varen anar prometent el càrrec, i finalitzada aquesta primera part, s’inicià la segona amb l’elecció de nou Alcalde.
Recomptats els vots, Joan Roma i Cunill, va ser reelegit amb 6 vots. En Joan Palla de CiU en va tenir un. Per tant per 6 a 1, en Joan Roma torna a ser alcalde de Borredà per aquest nou mandat que va de 2011 a 2015.
Posteriorment es varen fer les fotos de grup que serviran per encapçalar el nou butlletí municipal que sortirà dintre d’uns quants dies.
I el dilluns dia 20 a les 7 de la tarda tindrà lloc el primer Ple Extraordinari del nou mandat per constituir el Cartipàs Municipal, règim de sessions i la resta d’òrgans i temes per començar a governar.
En el seu parlament, l’Alcalde va prometre continuar treballant pel poble, amb la mateixa honestedat, dedicació i eficàcia des que va iniciar el càrrec. Igualment va agraïr la feina feta pels regidors sortints, en Joan Rovira, i molt especialment en Jesús Solanellas que ha estat la seva mà dreta durant 20 anys.
Va prometre que malgrat la crisis es mantindran els principals serveis municipals, especialment tots aquells dedicats als més necessitats.
Així, doncs, Borredà ja ha constituït el nou Consistori i comença a preparar les primeres actuacions municipals. Ben aviat, es farà saber quines son les prioritats i els canvis a introduir en l’acció de govern.

Thursday, June 09, 2011

 

CANVI CARTELLERA - AJUNTAMENT

CANVI CARTELLERA AJUNTAMENT
Ahir es va procedir a fer un canvi de cartellera d’anuncis municipals , a l’entrada de la Casa Consistorial. La vella cartellera de fusta, ha donat pas a una nova cartellera més gran i moderna , amb vidre, per tal de preservar els documents que s’hi exposen.
Dintre de pocs dies, hi posarem els horaris de l’ajuntament, així com el nou Cartipàs municipal i tots els altres documents que s’han d’exposar obligatòriament.
Unes cartelleres similars es posaran a l’entrada del poble i a l’aparcament municipal per col•locar-hi un mapa del nucli urbà, ubicant els restaurants i botigues. D’aquesta manera els visitants del poble podran saber on poden anar a menjar o a comprar.

 

CANVI DATES - REBUT D'IBI

CANVI DATES – COBRAMENT DE L’IBI.
Notifiquem que els rebuts de l’IBI d’urbana i rústica arribaran dintre de dos mesos, i no aquest mes de juny com era habitual. Aquest any hem modificat el calendari fiscal a petició de molta gent que trobava carregós haver de pagar 3 o 4 rebuts al mateix temps.
I és que en anys anteriors, a primers de juny arribaven els rebuts d’aigua del primer trimestre, el rebut de Manteniment TV per cable, el de guals, i el d’escombraries. I el més important, que era el d’IBI.
Conscients d’aquesta realitat, varem proposar a l’Organisme de Gestió Tributària la modificació d’aquest calendari i retrasar el d’IBI al setembre per repartir millor els pagaments al llarg de l’any.
Així, doncs, que ningú pateixi per no haver rebut la notificació d’aquest rebut, que rebrà dintre de dos mesos.

 

FESTA DE L'ESPORT - 2 DE JULIOL

TRASLLAT DE LA FESTA DE L’ESPORT AL DIA 2 DE JULIOL
Tal com es va informar, per culpa de la pluja no es va poder celebrar la Festa de l’Esport prevista pel passat dia 4 de juny. Ara es proposa organitzar-la el dissabte dia 2 de juliol.
Uns dies abans ja posarem cartells i pancartes a la plaça per tal de recordar aquesta celebració, enguany dedicada al món del tennis.

Tuesday, June 07, 2011

 

BON RESULTAT - MATERIAL ESPECIAL

BON RESULTAT – PROVES AMB CIMENT ESPECIAL
Després de 15 dies d’haver fet diverses proves d’un material especial per regularitzar alguns indrets pavimentats amb pedra, hem comprovat el bon estat del terra, així com el nul efecte que han tingut les pluges sobre aquests.
Les proves realitzades en un tram del carrer de la Font , del carrer de Berga i la Placeta indiquen que el material és de gran qualitat i molt apte per poder fer servir en el cas de pedres desgastades, o amb juntes imperfectes. Això farà que el continuem fent servir per altres indrets, si fa falta.

 

BUS PATUM

BUS PATUM
Tal com hem fet en els darrers anys, l’ajuntament de Borredà, d’acord amb el Consell Comarcal organitza uns trajectes d’anada i tornada a Berga, per tots aquells joves que s’hi vulguin apuntar.
Els qui siguin menors d’edat, han de portar una autorització del pare o de la mare. El preu és de 2 euros per bitllet, d’anada i tornada, i els horaris estan especificats en els cartells penjats a les cartelleres.
Qualsevol jove que vulgui anar-hi es pot posar en contacte amb l’ajuntament i li indicarem on pot comprar aquests bitllets. El darrer dia és el dia 20.
De cara a propers anys, l’ajuntament demanarà si aquest servei es pot ampliar a tots els dies de la Patum i no solament al dijous i diumenge. Son molts els joves que van cada dia a Berga, i aquest servei de Bus va molt bé, perquè permet gaudir de la festa, sense la preocupació d’haver de conduir, després.
Ho sol•licitarem passada aquesta Patum, i n’informarem oportunament a tots els interessats.

 

PLE DE CONSTITUCIÓ DEL NOU CONSISTORI

PLE DE CONSTITUCIÓ
Aquest dissabte dia 11 de juny a les 12 del migdia, es constituiran tots els Ajuntaments, elegits el passat dia 22 de maig.
A Borredà, doncs, també es farà el Ple, en el qual prendran possessió dels seus càrrecs els 7 candidats elegits, i a continuació s’elegirà l’alcalde, d’entre els dos caps de llista: Joan Roma ( PSC) o Joan Pallach ( CiU).
Recordem que el resultat de les eleccions va ser de 5 regidors pel PSC i 2 per CiU. Una vegada feta l’elecció d’alcalde, aquest pronunciarà un breu discurs, i desitjarà bon govern i bona oposició als 7 membres del nou Consistori.
En el nou Consistori hi haurà 4 homes i 3 dones ( totes elles de la candidatura del PSC). Pocs dies després de la presa de possessió l’alcalde convocarà el primer Ple Extraordinari per aprovar el Cartipàs municipal, així com per fixar les dates dels plens ordinaris, constituir la Junta de Govern Local, etc.
A partir d’aquest ple, el nou Equip de Govern començarà la seva tasca de govern , aplicant el programa electoral amb que es va presentar.
Recordem que el Ple de Constitució, així com tots els altres plens son oberts, i poden assistir-hi les persones que vulguin, sempre tenint present de que la sala de plens és reduïda i la capacitat és per a poques persones.

 

PRECIPITACIÓ - art. Regió 7

PRECIPITACIÓ
Que els països del sud d’Europa son poc proclius a la planificació és cosa sabuda. Que molts utilitzen sistemàticament la improvisació i la precipitació, també. Si algú tenia algun dubte, trobarà la resposta en les decisions del Govern Mas, en diversos àmbits fonamentals de l’acció de govern. S’ha esperat l’endemà de les eleccions municipals per presentar un autèntic programa de desmantellament de la legislació vigent en gran nombre de sectors.
Aquest seria un motiu més de preocupació sinó fos per molts altres que l’han precedit i que donen la impressió d’un govern que va prenent decisions, a corre-cuita , sense un model clar d’un es vol anar a parar.
Contemplem decisions, anuncis, i pronunciaments sobre els més diversos temes, sense explicacions detallades ni programes que permetin estar informats i documentats. Aquesta pluja de decisions, porta un grau elevat d’inquietud en tots els sectors i col•lectius, sense poder aclarir l’abast que tindran. Res més greu que la incertesa i la falta de model per poder planificar inversions, infraestructures i serveis.
I és que ni els alcaldes tenim coneixement de les decisions que afecten els nostres municipis. Tant aviat, un alcalde s’assabenta que l’escola programada , s’ha desprogramat i ha “saltat” de les inversions de la Generalitat, com de que en el proper curs es reduiran el nombre de mestres, o es modificarà el calendari escolar, i “saltarà” la sisena hora; com a nivell de sanitat, arriben rumors de tancament de quiròfans en l’hospital comarcal, reducció de llits, supressió de serveis, etc.
I sinó en tenim prou, amb una simple nota es tatxa del calendari d’inversions de la Generalitat el desdoblament de l’Eix del Llobregat de Berga fins el Túnel de Cadí. Una de les reivindicacions històriques del país, per poder tenir un Eix Europeu digne del seu nom. Ni Consells comarcals, ni diputats, ni Cambres de Comerç, ni Associacions d’empresaris, etc, etc, aixequen una sola veu per demanar una mica de serietat en els plantejaments.
Precipitació o involució de prioritats ? Tots som conscients de que la crisis no permet iniciar determinades obres, però una cosa és posposar-les un o dos anys, i una altra és treure-les del mapa. Com podem ser competitius en determinades matèries sinó disposem de les infraestructures indispensables ?.
Però, és que es toquen tots els sectors, sense un ordre establert. Es pot veure una voluntat final de retallar bona part de l’estat de benestar, i moltes altres decisions, però la falta de planificació concreta, pot portar a un autèntic caos administratiu. Es diu que amb una sola llei es volen simplificar un centenar de tràmits i gestions. Després de trenta-dos anys d’experiència administrativa, difícilment podem creure que en poques setmanes un govern ha estat capaç de reestructurar tota la seva administració.
De la lectura d’algunes propostes ja podem veure contradiccions evidents, d’aquelles que seran traspassades als ajuntaments i portaran greus problemes d’interpretació o decisió. Retocar lleis i fer-les incongruents, o contradictòries, és pitjor que tenir lleis dolentes. Hem entrat en una nova fase, presidida per la precipitació que res de bo pot portar. Ja érem un país poc planificador, ara hi afegim la improvisació constant.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Saturday, June 04, 2011

 

JORNADA EXCEL.LENT

EXCEL•LENT ORGANITZACIÓ DE LA CURSA A SANT MARC
Avui, dissabte dia 4 de juny , ha tingut lloc la cursa a l’entorn de Sant Marc, organitzada per la Penya Blaugrana, amb la destacada participació del matrimoni Lleida. Una cursa amb prop de 140 inscrits, els quals, tot i el mal temps han fet tot el recorregut, i una vegada dutxats, i arreglats han anat al Local Puigmal, on se’ls ha ofert un dinar, amb productes del poble.
Durant el dinar, s’han anat explicant les activitats dutes a terme, a nivell de caminades, i a la mitja part el president de la Penya Blaugrana de Borredà, Jaume Magrans ha agraït la participació i la col•laboració de tots els integrants de la Penya, així com de tots els participants a la prova, i s’ha ofert per futures edicions de la cursa.
Tot seguit, l’alcalde de Borredà, Joan Roma, ha donat la benvinguda a tots els assistents, ha descrit el poble i els seus principals atractius, i ha convidat a tornar un altre dia. Igualment ha animat els organitzadors a continuar fent noves edicions de la cursa.
El dinar ha continuat, amb altres intervencions i amb l’entrega de diversos premis als participants. Al final s’ha visionat un vídeo amb imatges d’una escalada a un 4.000 dels Alps suïssos, anunciant el proper viatge de 41 persones a aquest indret per repetir la gesta.
En resum, un dia complert, ple d’activitat i amb l’orgull d’haver fet les coses molt ben fetes. Tothom ha elogiat la organització de la cursa i del dinar. Felicitats, a tots els organitzadors.

 

SUSPÈS EL DIA DE L'ESPORT PER LA PLUJA

SUSPÈS EL DIA DE L’ESPORT PER LA PLUJA
A la vista de la pluja que cau des de primeres hores del matí, i les previsions per la tarda, hem decidit suspendre les activitats previstes per aquesta tarda de dissabte dia 4 de juny, consistents en pràctiques de tennis.
Oportunament informarem de la nova data de celebració, una vegada hagi passat aquest temps inestable.

Wednesday, June 01, 2011

 

LECTURES DIVERSES- art. Celsona

LECTURES DE RESULTATS
Per sort aquesta vegada les lectures de resultats han estat clares i contundents per part de tots els partits polítics. La mania de disfressar derrotes en victòries ja no “cola” i la realitat s’imposa.
De totes maneres, algun comentari post-electoral hagués estat millor no fer-lo. Em refereixo especialment a les paraules del President Mas, justificant les retallades del Govern de la Generalitat, en els resultats de les municipals. Ve a dir, que puix que CiU les ha guanyat, la gent ja està d’acord amb la política retalladora i pot continuar-la amb tota tranquil•litat .
Bé, sempre hem dit que cada elecció té les seves particularitats, i les competències municipals poc tenen a veure amb les competències de la Generalitat. En tot cas, a l’inrevés. Pertoca a la Generalitat ajudar els ajuntaments i malament anirem si es retallen, encara més els ajuts municipals.
De fet, que les coses aniran per mal camí, ja en tenim constància amb la presentació fa pocs dies dels pressupostos de la Generalitat per aquest any 2011. Tot i no complir amb l’austeritat demanada pel govern Central, podem veure la retallada en tots els departaments i molt especialment en el d’ Obres Públiques i Territori.
En vindran més. I el problema és que no es veu una acció planificadora o reestructuradora de tota l’administració , sinó accions puntuals i precipitades. Ara, la crisis justificaria una reforma a fons de tota l’administració. No retallades a tort i a dret, sinó una simplificació de l’estructura de manera que els departaments s’agrupessin en funció de les afinitats i competències properes, per no trobar-nos amb el que passa ben sovint. Que davant d’una petició on han d’intervenir 3 o 4 departaments el temps que es perd en tramitacions, fa perdre moltes iniciatives privades que abandonen a mig camí.
No veiem en aquest govern, aquest ànim reestructurador. Ho veurem en els nous ajuntaments ? Aquesta és la gran qüestió. Son molts els ajuntaments que han estirat més el braç que la màniga, i ara han de fer front a costos immensos de manteniment d’infraestructures, equipaments i serveis.
Només una acció contundent permetrà posar al dia les finances municipals. Res de parxes, sinó innovació total. Noves fórmules de funcionament, austeritat en tots els àmbits, aprofitament de recursos, ajuntar-se amb altres municipis per compartir serveis, abandonar projectes sobredimensionats, etc.
Aviat veurem els primers passos dels nous ajuntaments, i veurem quins canvis proposen , respecte els anteriors. Sense cap mena de dubte les diferències seran grans. I duraran anys, perquè tots ens hem mentalitzat de la situació i de la perllongació de la crisis per força temps. I ara CiU té un immens poder que ha de posar al servei dels ciutadans sense barrejar conceptes ni administracions. Veurem si apliquen en el govern el que criticaven a l’oposició.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?