Saturday, July 31, 2010

 

VENUDES DUES PARCEL.LES

VENUDES DUES PARCEL•LES DEL CAMÍ DE LA ROCA
Aquest dijous passat es va fer escriptura pública de la venda de les parcel•les núm. 6 i 7 del Camí de la Roca, propietat de l’ajuntament de Borredà, procedents del 10% d’aprofitament mitjà.
L’import de la venda va ser de 65.520,00 euros, import que servirà per pagar la part de l’ajuntament en els costos d’urbanització de la Unitat d’Actuació núm. 2, tal com preveu la legislació vigent.
Queden encara per vendre les parcel•les 4 i 5 d’aquest mateix carrer, pel mateix import que les altres dues, i esperem poder-les vendre en els propers mesos. En aquest cas, els diners s’ingressaran en un compte especial de l’ajuntament per destinar-los a la construcció de vivendes de protecció oficial o a d’altres inversions autoritzades per la Generalitat.
Dintre de mig any posarem també a la venda, en subhasta pública , dues parcel•les de la Unitat d’Actuació núm, 1, Cal Gall. En aquest cas es tracta de dues parcel•les destinades a la construcció de vivendes unifamiliars aïllades.
Son parcel•les molt ben situades, i totalment urbanitzades, de manera que tenen un doble atractiu que de ben segur permetrà vendre-les a un preu raonable. De fet, tal com s’ha fet amb les anteriors, la venda serà en subhasta pública prèvia valoració per l’arquitecte municipal.
Oportunament ho anunciarem en les cartelleres municipals, en aquest bloc, en el web de l’ajuntament i en el BOPB.

Wednesday, July 28, 2010

 

PROGRAMA DEFINITIU FESTA MAJOR 2010

FESTA MAJOR BORREDÀ 2010

DISSABTE 14 D’AGOST
CAMINADA POPULAR NOCTURNA
La sortida serà a les 22:30 a la Plaça Major. Cal portar una lot i moltes ganes de caminar i passar-ho bé. Les característiques de la caminada es descriuran en un programa a part. Xocolata desfeta pels participants al finalitzar la caminada.
La idea és del grup Borredà es mou.


DIVENDRES 20 D’AGOST
FINAL CAMPIONAT FUTBOL SALA
Categoria Infantil
20:00h Es disputaran el 3r i 4t lloc categoria
21:00h Jugaran el campió i el subcampió
Categoria Adults
22:00h Es disputaran el 3r i 4t lloc
23:00h Jugaran el campió i el subcampió.
Organitza: Club Esportiu Borredà.
A continuació DISCOTECA mòbil


DISSABTE 21 D’AGOST
10:00h INFLABLES a la Plaça Major. De les 10 del matí fins a les 2 de la tarda estan a disposició de tots els menuts del poble.
10:00h 16è.CAMPIONNAT DE TENNIS TAULA
Al local Puigmal. Organitza: Pedro Ortega i Enric Camprubí.
Veure programes a part.
17:00h CAMPIONAT DE RUMMIKUB.
Al local del Centre Cívic. Organitza: Laia Camprubí.
18:00h Inauguració de l’exposició del 3r CONCURS DE FOTOGRAFÍA “Preservar el patrimoni”
Al local del Centre Cívic. Organitza: la Comissió. Les bases es publiquen a la pàg. ....... i en programa a part.
18:00h Inauguració de l’exposició del CONCURS DE RAMS DE FLORS
Al local del Centre Cívic. Organitza: Anna Gallet i Concep Barniol. Les bases es publicaran en programa a part.
20:00h Taller infantil de DIMONIS
Per a nens i nenes a partir de 8 anys. Inscripcions a la Plaça Major davant de l’Ajuntament just abans del inici de l’activitat. Organitza: Colla dels Dimonis Socarrimats de Borredà.
22:00h 15è CORREFOC, amb la COLLA dels DIMONIS SOCARRIMATS de Borredà. S’iniciarà a la plaça Major i finalitzarà al camp de futbol.
Tothom pot participar-hi sota la seva responsabilitat. Per entrar al correfoc utilitzeu robes velles, no inflamables, millor de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, barret de roba i calçat que us agafi el peu. Respecteu l’evolució dels diables.
Tot seguit el CASTELL DE FOCS!
23:00h Gran BALL DE NIT
Iniciem el ball amb el TRIO COSTA BRAVA.
Finalitzem amb l’actuació del grup de Cardona LOS PACHUCOS. Consulteu www.lospachucos.es i us en fareu una idea.



DIUMENGE 22 D’AGOST
12:00h Ballada de SARDANES a la Plaça Major amb la cobla LA PRINCIPAL DE BERGA.
16:30h 20è CAMPIONAT DE PETANCA INFANTIL
Sistema tots contra tots. Organitza: Jaume Magrans.
20:00h CONCURS DE TAULES BEN PARADES i SOPAR POPULAR a la Plaça Major.
Cadascú s’haurà de portar la taula, el sopar, els convidats i sobretot les ganes de gresca. Si, a més, voleu optar pel premi, cal tenir en compte que, a part de la taula ben parada i el menjar ben presentat, es valorarà la originalitat, les disfresses, el bon humor, la capacitat d’organitzar-se en grup, etc.
23:00h BALL DE NIT amb el Grup XAROP DE NIT a la Plaça Major. Podeu consultar: www.jancat.net/xaropdenit/



DILLUNS 23 D’AGOST
12:00h ESPECTACLE INFANTIL amb LLUIS PINYOT DUO.
Gresca i xerinola pels més petits (i no tant petits) a la Plaça Major.
16:00h 14è. CAMPIONAT DE BOTIFARRA Dr. JESÚS SOLER.
Al Centre Cívic. Organitza: Jordi Viñas.
18:00h La internacionalment famosa GINKANA PER GRANS I PETITS.
S’hi participa per parelles formades per un gran i un petit, que s’han de portar un mínim de 4 anys de diferència. Grans a partir de 14 anys.
Inscripcions de 17,30h a 18:00h davant de l’Ajuntament. L’acceptació de parelles és limitada i amb estricte ordre d’inscripció. Organitza: la Comissió.
22:30h La companyia L’ENDOLL - GRUP de TEATRE de l’Avenç d’Esplugues de Llobregat ens ofereix l’obra “Homes”.
Al Teatre Puigmal. Aforament limitat amb seients no numerats. Aquesta obra no és recomanada per a menors de 14 anys.

DIMARTS 24 D’AGOST
11:30h ACTIVITATS DE PLÀSTICA. Dues divertides activitats a la Plaça Major per als menuts del poble. Organitza: la Comissió.
Pintura lliure, amb el tema “El què més m’agrada de la Festa Major de Borredà”. Cal portar pinzells i roba que es pugui tacar.
Pintada de mandales. Si porteu els vostres llapis de colors o retoladors, es regala a cada participant (petit i no tant petit) el paper amb un mandala imprès per pintar. Com que a la plaça no hi posem taules, també podeu portar una carpeta o cartró per fer de suport al paper i així fer més agradable l’experiència.
Els treballs els podeu deixar exposats al frontal de l’escenari.
17:00h CAMPIONAT FEMENÍ DE DÒMINO al local del Centre Cívic. Organitza: Dolors Vila
23:00h GRAN BALL i fi de festa amb la coneguda orquestra MONTECARLO.
A continuació Discoteca.
Entre el ball i la discoteca, i per acomiadar la Festa Major, XOCOLATA DESFETA I COCA per a tothom.

 

CAMPANYA DONACIÓ DE SANG

CAMPANYA DONACIÓ DE SANG – 2010


Benvolguts conciutadans,

Des de fa prop de 20 anys, Borredà ha estat al capdavant dels municipis de Catalunya en donació de sang.
Any rere any, en la memòria del Banc de Sang apareix el nostre poble com un exemple de col•laboració i solidaritat. I durant un bon nombre d’anys hem estat el primer poble , a nivell de tot Catalunya. Un honor que voldríem mantenir.
En els darrers anys s’està notant un envelliment dels donants, i una reduïda participació dels més joves. Si no trenquem aquesta situació, no es produirà el normal relleu, i la cadena s’aturarà.
Hem de ser conscients que , a diferència d’altres materials i productes, la sang no es fabrica i només les donacions permeten garantir la supervivència de moltíssimes persones que en precisen.
Es per aquest motiu que com Alcalde faig una crida a la participació , en primer lloc dels més joves, per agafar el relleu als més grans i alhora demanar que altres persones que no n’han donat mai, o han deixat de fer-ho, tornin a col•laborar.
La propera oportunitat , la tindreu el DIUMENGE DIA 15 D’AGOST AL MATÍ EN EL CENTRE CÍVIC.
Tots els majors de 18 anys hi poden anar, fins als 65 anys. I tots els donants rebran a casa seva un breu informe sobre el seu estat de salut, comprovat per l’anàlisi de la sang donada. La recuperació és ràpida i sense cap efecte secundari.
Animem a tothom a participar en la campanya de donacions de sang, tenint present que és una activitat altruista, i que la sang va directament als hospitals públics de Catalunya.
I aprofito per agrair i felicitar a les moltes persones que durant molts anys estan donant exemple de solidaritat. Gràcies a elles s’han salvat moltes vides. Sou un bon exemple per les noves generacions i espero que es vagi produint el relleu amb la mateixa intensitat i col•laboració que s’ha tingut fins ara.

Rebeu una molt cordial salutació.

L’ Alcalde




Joan Roma i Cunill

 

LA FORTALESA D'UN PARTIT- art. Regió 7

LA FORTALESA D’UN PARTIT
Aquests dies ,diversos mitjans de comunicació i articulistes, posen en qüestió el posicionament de cada partit, fan pronòstics sobre el futur que els espera, i exposen les suposades contradiccions internes i externes, en relació amb l’Estatut, amb la política catalana o l’espanyola, o sobre altres temes de caire més general. Lògicament és el que podem veure també en aquestes mateixes pàgines.
I algun articulista , va més lluny i exposa les seves fixacions en el PSC, creient que les velles relacions amb el partit, li donen peu a fer valoracions i pronòstics absolutament distorsionadors respecte la realitat del dia a dia, al llarg de la història recent, o sobre el futur proper. Per ell, i per molts d’altres, la relació PSOE – PSC és de dependència, sumissió o submissió. I ja està, feliços amb el dictamen emès, ja no volen sentir a parlar més del tema. Per ells, només existeix la realitat territorial que ha de passar per damunt de la social . Importa més el territori que no pas la gent que hi viu. Les essències han de ser prioritàries i no el model de societat, ni la qualitat de vida, ni el sistema de llibertats, o la construcció d’una nova realitat europea. Catalunya, i prou.
No tenen en compte el passat llunyà ni el més proper. No som els socialistes els qui hem de proclamar o defensar el paper jugat pel PSC , primer a Catalunya i després a Espanya. Son tots els coneixedors de la realitat del país a finals dels anys setanta, els qui reconeixen el paper integrador que ha defensat i avalat el partit socialista. La unificació de la federació del PSOE a Catalunya amb el PSC, va obrir pas a un projecte de país on tots hi cabem, i on tots batallem per uns mateixos objectius.
Després han passat moltes coses, positives o menys, com en totes les cases i tots els partits. El que tinc clar és que es poden transformar millor les realitats d’un país, des del govern que des de la oposició. Suposo que en això estarem tots d’acord. I també estarem d’acord en que per governar un país s’ha de tenir la majoria legal requerida. Això a Catalunya, a Espanya o a la Unió Europea.
Per governar Catalunya ja hem vist des de fa uns anys, que només és possible si hi ha pactes entre diversos partits. I els pactes requereixen acords entre programes i no sempre son respectats o ben portats. Amb algun dels socis que hem tingut no ha estat fàcil de treballar. I no per això parlem de submissió.
A nivell d’Espanya, des de fa anys i pel futur proper, només hi ha dos partits capaços de formar govern: el PSOE i el PP. Sembla lògic que els socialistes catalans decidissin en el seu moment confederar-se amb el PSOE per compartir visions i projectes pel conjunt dels espanyols. Estar en el govern permet posar en pràctica els ideals i objectius per la societat a la que servim i al territori on vivim. Per aquest ordre. Primer governem per les persones, després pels territoris.
I així estem i així anem. No veig les suposades contradiccions ni les submissions. Ho he dit mantes vegades que ben diferent seria Catalunya i Espanya, sense la participació activa del socialisme català en la governació dels dos territoris. I ara igual. La gestió de la sentència de l’Estatut la porta el president Montilla amb idees clares i fermesa evident. I no veig cap alternativa sòlida per part dels altres partits, de manera que seran els ciutadans els qui diguin a qui donen confiança i a qui no, que ningú tingui pressa, queden encara uns pocs mesos perquè cada partit demostri la seva fortalesa.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Tuesday, July 27, 2010

 

COMPENSACIONS TERRITORIALS - art. Celsona

COMPENSACIONS TERRITORIALS
Des de fa un grapat d’anys he anat seguint les vicissituds al voltant de la planificació, construcció i posterior ús de l’embassament de la Llosa del Cavall. Son molts anys al darrere d’una obra bàsica per la comarca, però molt més per l’àrea metropolitana.
De fet, aquest embassament com els altres realitzats anteriorment, només s’havien fet pensant en les necessitats de la gran capital. Tant La Baells, com Sau – Susqueda, Pons, i la mateixa Llosa del Cavall, s’havien planificat per garantir aigua a la zona metropolitana i s’havia arribat a prohibir qualsevol captació pel territori que els acollia. Una situació realment ben poc justa, perquè el territori veia aquestes infraestructures com alienes als seus interessos. Portaven perjudicis, però no beneficis. Bé, ja n’hem parlat en altres ocasions i no cal repetir arguments.
Ara , estem en un altre marc competencial i sobretot en una situació molt més sensible a les peticions territorials. La Llosa del Cavall, ja no té un específic destí cap a la capital del país, sinó cap a d’altres parts del territori que tenen greus carències d’abastament.
Es lògic arribar a acords entre l’ACA (agència catalana de l’aigua) encarregada de gestionar tota l’aigua del país, i els municipis que acullen la instal•lació i els que veuran passar les canonades de subministrament. No hi ha regles clares en aquestes negociacions i possibles acords. Tampoc és ara el millor temps per negociar perquè la pròpia ACA té enormes dificultats financeres, motivades per un règim de cobrament de cànons d’aigua, i manteniment de serveis que està totalment descompensat.
No és estrany, doncs, que en aquest marc sigui difícil arribar a un consens per compensar la comarca del Solsonès. De fet, els berguedans estem seguint d’aprop aquesta negociació per quan de cara el futur podríem emprendre un camí similar.
L’existència del embassament de La Baells, no ha comportat rebre compensacions econòmiques o d’altres tipus per la comarca. El que sí ha variat és la possibilitat de captar aigua per ús propi, com és el cas de Berga – capital. I de cara el futur alguns altres municipis es podrien beneficar de noves captacions, però a nivell de compensacions extres, no en tenim.
Què demana la comarca com a compensació ? Què està disposada a concedir l’ACA? Quin destí tindrien aquestes compensacions, cas de ser acordades ? Quina repercussió podrien tenir en altres territoris que acullen altres embassaments ? Es evident que la negociació pilot del Solsonès, implica una reacció en cadena per part d’altres comarques i de ben segur l’ACA n’és conscient i no deixarà fàcilment que el tema de li escapi de les mans.
I és lògic que les compensacions a una comarca , es generalitzin cap a les altres. D’aquí la complexitat de la qüestió. De totes maneres, haver canviat les prioritats en quan a ús de l’aigua emmagatzemada ja suposo un gran avenç en la política d’aigua de tot el país. Pels pobles veïns, saber que poden tenir concessions d’aigua procedents de l’embassament porta una tranquil•litat enorme de cara el futur. I també implica crear consorcis o mancomunitats, en altres territoris per distribuir l’aigua , no individualment sinó col•lectivament.
S’han acabat els temps de resoldre la problemàtica d’aigua , poble per poble, ara toca fer-ho de manera conjunta. I la distribució a partir de l’embassament de La Llosa, deixa clara aquesta opció. Quedem a l’espera de veure el resultat final de la negociació entre ACA i territori.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

Monday, July 26, 2010

 

ACTUACIÓ URGENT CAMI RIERA DE MERLÈS

ACTUACIÓ URGENT – CAMI ASFALTAT RIERA DE MERLÈS.
Demà, dia 27 de juliol, s’iniciarà una actuació amb caràcter d’urgència en el camí rural asfaltat de la Riera de Merlès.
Aquest camí, tot i que sovint parlem de carretera es troba en molt males condicions en el tram entre la finca de la Molina, i el Cobert de Puigcercós. Quatre anys enrere es va dur a terme la renovació complerta de l’asfaltat en el tram sud, amb el compromís de fer tot seguit el tram nord.
Aquesta promesa no s’ha complert i durant aquests anys el paviment s’ha deteriorat fins extrems realment perillosos. L’ajuntament de Borredà ha demanat en diverses ocasions la intervenció del Consell Comarcal per poder arreglar aquest tram que ja té concedit una important subvenció de la Generalitat per mitjà del PUOSC.
La previsió és que dintre de l’any vinent s’adjudiquin les obres re renovació complerta, i a finals d’any puguem tenir el camí en perfectes condicions.
Mentrestant, però hem considerat indispensable tapar alguns dels forats més grans i facilitar així la circulació. Es per aquest motiu que hem adquirit uns quants camions de material a l’empresa Pasquina, i la brigada d’obres, amb ajut de l’empresa d’excavacions Pere Busoms, hi treballarà 3 o 4 dies, fins deixar en condicions raonables els trams més malmesos.
Som conscients de les dificultats de circulació que suposen aquests forats, però el cost de deixar-los en perfectes condicions no està a l’abast de l’ajuntament, sobretot pensant en que dintre d’un any, es farà la renovació complerta. Ara , l’actuació està pensada perquè duri entre un any i any i mig. Esperem que el resultat sigui el desitjat.
Joan Roma, alcalde de Borredà.

Thursday, July 22, 2010

 

INICI DE LA RECOLLIDA D'ORGÀNICA

BORREDÀ INICIA LA RECOLLIDA D’ORGÀNICA.
Després de dues sessions informatives realitzades la setmana passada en el Centre Cívic, amb el corresponent repartiment dels cubells individuals, i la col•locació dels contenidors en diversos llocs del casc urbà, s’ha posat en marxa aquest servei.
En aquests pocs dies de funcionament es pot comprovar la conscienciació i les bones pràctiques de la gent que han començat a triar els materials, i a fer servir tots els contenidors de selectiva, inclòs el d’orgànica.
Des de fa anys, la pràctica de la majoria de gent ha estat d’utilitzar adequadament els contenidors, i ara estem segurs que faran el mateix amb la de matèria orgànica. Aquesta pràctica permet, d’una banda reduir notablement el volum de les deixalles domèstiques i facilita la transformació de la matèria orgànica en compost.
En els propers dies es distribuiran els contenidors col•lectius en els llocs previstos, com son els càmpings, cases de turisme rural o altres establiments amb un gran volum d’orgànica com son els restaurants. Inicialment tindrem 13 contenidors col•lectius, però se’n instal•laran més si així ho considerem a la vista de les necessitats i les peticions.
Animem a tothom a realitzar aquesta tria que va en benefici de tots, i molt especialment del medi ambient.
Joan Roma, alcalde de Borredà.

Wednesday, July 21, 2010

 

ANEM DE CAMPAMENTS - art. La Rella

ANEM DE CAMPAMENTS.
En uns quants pobles de Catalunya, es concentren un gran nombre de campaments, durant els mesos d’estiu i alguns dies de Pasqua. Es cert que bona part dels grups van a cases de colònies, però queden encara uns quants milers de nens i nenes que estan organitzats en grups d’esplai, agrupaments escoltes, o altres tipus d’organitzacions infantils i juvenils, que prefereixen els campaments amb tendes que no pas instal•lacions fixes.
Alguns pobles del Lluçanès son ben coneguts per acollir alguns d’aquests campaments, a l’igual que ho és Borredà, des de fa moltíssim anys. En el meu poble passen no menys d’uns 1.000 nens i nenes cada estiu. En principi és ben positiu el contacte dels nens i nenes amb la natura i pobles de muntanya, però com en tot a la vida, hi ha situacions que precisen d’una urgent regulació i control.
Fa anys que vinc predicant el mateix, i la cosa no acaba de rutllar. Hi ha encara massa grups que van a la muntanya com qui va a un cinema. Falta previsió, planificació, prudència i coneixement del medi per part de molts monitors . Aquest any hem tornat a tenir algun ensurt com a conseqüència d’algun xàfec que agafa grups en plena muntanya i arriben xops al poble, sense cap possibilitat de refer-se per ells mateixos.
Instal•len campaments en llocs poc adequats en cas de pluges fortes, sense desaigües per les tendes, i sense especial protecció pel menjar i beure. El resultat, pot ser de tot emportat per l’aigua o tot fet malbé. Toca a l’ajuntament sortir en ajuda i resoldre tot allós que ells no han previst.
Mai es pot generalitzar, i tampoc ho faré ara. Hi ha grups magnífics, ben organitzats, ben equipats i amb programes d’activitats excel•lents. Aquests son grups lligats a Agrupaments Escoltes, que porten ja molts anys d’ofici, i amb monitors de diferents edats, alguns d’ells ja veterans. Però al costat d’aquests n’hi ha d’altres que improvisen constantment. Han llegit llibres d’aventures o vist algunes pel•lícules d’Indiana Jones, o de Mowgli i creuen que anar a la muntanya és bufar i fer ampolles.
Organitzen caminades en ple dia, amb nens de 6,8 o 10 anys, en trajectes de 8 o 10 quilòmetres, sense parar-se a pensar que no estan preparats per realitzar-les. Ni van equipats adequadament. Molts amb sandàlies, espardenyes o algunes bambes senzilles que produeixen ferides greus en els peus. D’altres, encara son més aventurats i les caminades les fan de nit. Es més divertit i més aventurer. De tant en tant n’hem d’anar a buscar alguns de perduts no saps ben bé on.
Altres creuen que tots els pobles tenen pavelló i per tant truquen a l’ajuntament dient quin dia passaran pel poble perquè els tinguem a punt un bon local per passar-hi la nit. Fan rutes per diferents pobles, amb una improvisació que posa els pèls de punta.
L’any passat ens va tocar desallotjar i buscar lloc per prop de 200 nens i nenes , després d’una tarda de pluges intenses. A la majoria els varem posar, l’endemà en un autocar de tornada cap a casa. No tenien la preparació mínima indispensable per anar a passar uns dies a l’aire lliure.
Així podria posar una dotzena més d’exemples de fins a quin punt hi ha comportaments perillosos en la organització de campaments per part de grups inexperts. L’any passat amb l’alcaldessa de Saldes varem avisar la Secretaria General de Joventut de la necessitat de supervisar i controlar més la organització de campaments . Estem lluny de que ens hagin fet cas, i arribarà el dia en que lamentarem els efectes de la desorganització que impera en una part dels grups.
Es una llàstima, perquè els resultats poden ser molts bons amb una bona organització, però poden ser catastròfics, amb una de dolenta. I els alcaldes que ho patim estem cansats d’avisar. I els pares haurien de supervisar millor a qui entreguen els seus fills per evitar casos com els descrits. De tots depèn que les coses vagin per bon camí.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà (Berguedà).

 

FACILITAR VISITES- art. Celsona

FACILITAR VISITES
Que la comarca del Solsonès té multitud d’indrets per visitar, és una evidència. Però, que molts llocs no es poden deixar oberts, degut al mal comportament dels visitants, també.
Anys enrere es podien visitar totes les esglésies, sense cap por de trobar-les robades o destrossades. Ara, això ja no és possible. Es una de les conseqüències dels canvis viscuts a pagès, procedents de les ciutats.
Amb tot, volia felicitar algunes iniciatives que permeten gaudir del patrimoni , en unes condicions excepcionals. Per raons que ara no venen al cas, en els darrers mesos he tingut ocasió de voltar per la comarca i mostrar la riquesa patrimonial a determinades persones.
He estat a Olius, tres vegades en els darrers quatre o cinc mesos, i poder visitar l’església, amb calma i tranquil•litat, és un goig. I disposar de papers explicatius en diversos idiomes, és ben poc freqüent. Precisament aquesta és una crítica generalitzada que he de fer a multitud de llocs, en que en tenen prou amb el català, o el castellà i anglès. Costa ben poc d’afegir-hi el francès i l’alemany.
En tot cas, el conjunt església , cementiri i excavacions arqueològiques d’Olius bé val un viatge. I han aconseguit fer-los visitables durant tot el dia, amb total respecte per la seva integritat.
Un cas semblant és la Torre de Riner, espectacular pel lloc i per la construcció. En aquest cas, estaria bé disposar d’alguns planells explicatius detallats, i en diversos idiomes. No deixa de ser un patrimoni interessant i poc conegut de cara enfora.
I també molt bones les facilitats per visitar l’església de Sant Llorenç de Morunys, claustre inclòs. En aquest cas, s’agrairia una iniciativa similar a la d’Olius on trobéssim amplies explicacions de la construcció i dels detalls de l’interior, especialment de la capella barroca espectacular que conté. I en tots els casos, molt ben trobat el sistema d’il•luminació , previ pagament. Es lògic que vagi a càrrec dels visitants el cost de la llum, i la instal•lació.
En aquests viatges sempre es troben coses per millorar que ja anirem exposant en propers articles, i algun d’ells d’urgència, per la perillositat que representa. Es el cas, de les visites a l’embassament de la Llosa del Cavall. Venint de Solsona cap a Sant Llorenç és ben fàcil d’entrar a l’aparcament de la residència de l’embassament, però la sortida en direcció Sant Llorenç és un autèntic perill. Molt poca visibilitat, barreres a l’alçada dels ulls, sense mirall a l’altra banda, de manera que els accidents poden esdevenir constants i greus.
Es un dels temes a traslladar a Carreteres de la Generalitat perquè ho tingui present. Amb un cost ben petit podem evitar danys ben elevats, o desgràcies irreparables. I pel que vaig comprovar, son molts els vehicles que s’hi aturen per contemplar l’embassament i travessar a l’altra banda. En fi, un dels punts a millorar, enmig d’un conjunt formidable de recursos culturals i turístics.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

 

SOLUCIONS FÀCILS ? - art. Regió 7

SOLUCIONS FÀCILS ?
Des la publicació de la sentència de l’Estatut estem assistint a un enorme devessall de propostes, resolucions, iniciatives, i presumptes solucions que porten més desconcert a la majoria de catalans , i de ben segur a tots els espanyols.
Sempre és bo digerir , amb calma i tranquil•litat, les resolucions per tenir clar el contingut i les possibles vies de sortida. La improvisació és mala companyia , en tots els casos, i més en aquest.
Es evident que qui més qui menys està indignat amb la sentència. Per com s’ha fet, per com s’ha anunciat, i per qui la resolt. Un joc de disbarats que un òrgan seriós mai hagués hagut de caure-hi. Però, per molt que discutim , tenim ja la sentència, i com en totes les coses complexes i complicades , no hi ha solucions fàcils.
Fugim d’aquells que creuen tenir sortides simplistes, ràpides i clares. Durant anys i anys ningú s’atrevia a parlar d’independència, i es feien servir fórmules ben recargolades per acostar-se al nom. Ara, sembla que ja es pot invocar amb la facilitat d’anar a prendre un cafè amb llet.
He escoltat proclamacions d’independència per part de persones que ben pocs anys enrere defensaven postulats ben poc independents. I ara mateix, escoltar a alts dirigents de CiU que demanaran el concert econòmic, quan aquest mateix partit el va rebutjar en la redacció de l’Estatut de Sau, per considerar que era una eina antiquada i inservible, hauria de fer pujar els colors a la cara, per creure que la majoria de catalans no han llegit ni escoltat el procés de l’anterior estatut.
També sorprèn que aquestes suposades sortides fàcils, no siguin explicades amb la complexitat deguda. Si volen el concert, és que tenen força per modificar l’actual Estatut, i la Constitució espanyola ?
I els que creuen que demanant la independència, ja la podem tenir en quatre dies, sense explicar els procediments que caldria, entre els quals la modificació de l’Estatut, de la Constitució i de la Carta Magna Europea. Es curiós veure fins a quin punt, molts obliden que estem en una realitat europea que ha canviat tot el que podíem pensar, o planificar vint anys enrere. I sense la qual res és possible ni res és viable.
No hi ha solucions fàcils, a la situació creada amb la sentència del Tribunal Constitucional. Hi ha una lògica indignació, decepció i emprenyament. I la manifestació era reflexa d’aquests sentiments, però passada aquesta etapa, toca la reparació de danys, sense necessitat de trencar res. Agradi o no, estem en un estat de dret, i tot el que se’ns ha refusat s’ha d’intentar reparar pels mitjans legals vigents. I en molt bona part es pot fer.
I amb més o menys grat, a nivell de Madrid ho han de facilitar. Estic segur que així serà, i el pes precisament del socialisme català, ho farà possible. S’han d’enumerar les lleis a canviar o modificar, i els gestos i decisions necessàries per retornar la confiança en les institucions i en la política. Tant ens hi juguem els catalans com el conjunt dels espanyols i només aquells sense escrúpols i que tenen com a premissa, “quan pitjor, millor” poden oposar-s’hi.
Tot i la indignació produïda per un tribunal , no culpem a tot un estat de la decisió d’uns pocs, i recordem que el recurs el va presentar el PP .A vegades se’ns oblida.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Monday, July 19, 2010

 

PROGRAMA PROVISIONAL FESTA MAJOR 2010

FESTA MAJOR BORREDÀ 2010

DISSABTE 14 D’AGOST
CAMINADA POPULAR NOCTURNA
La sortida serà a les 22:30 a la Plaça Major.
Cal portar un lot i moltes ganes de caminar i passar-s’ho bé.
Les característiques de la caminada es descriuran en un programa a part.
Xocolata desfeta pels participants al finalitzar la caminada.
La idea és del grup “Borredà es mou “.


DIVENDRES 20 D’AGOST
FINAL CAMPIONAT FUTBOL SALA
Categoria Infantil
20:00h Es disputaran el 3r i 4t lloc categoria
21:00h Jugaran el campió i el subcampió
Categoria Adults
22:00h Es disputaran el 3r i 4t lloc
23:00h Jugaran el campió i el subcampió.
Organitza: Club Esportiu Borredà.
A continuació DISCOTECA mòbil


DISSABTE 21 D’AGOST
10:00h Des de les 10 del matí fins a les 2 de la tarda posem a disposició de tots els menuts del poble TRES INFLABLES a la Plaça Major.
10:00h 16è.CAMPIONNAT DE TENNIS TAULA
Al local Puigmal. Organitza: Pedro Ortega i Enric Camprubi.
Veure programes a part.
16:00h CAMPIONAT DE RUMMIKUB.
Al local del centre cívic. Organitza la Comissió de Festes.
18:00h Inauguració de l’exposició del 3er CONCURS DE FOTOGRAFÍA “Preservar el patrimoni”
Al local del Centre Cívic. Organitza la Comissió de Festes. Les bases es publicaran en programa a part.
18:00h Inauguració de l’exposició del CONCURS DE RAMS DE FLORS
Al local del Centre Cívic. Organitza la Comissió de Festes. Les bases es publicaran en programa a part.
20:00h Taller infantil de DIMONIS
Per a nens i nenes a partir de 8 anys. Inscripcions a la Plaça Major davant de l’Ajuntament just abans de l’inici de l’activitat. Organitza la Colla dels Dimonis Socarrimats de Borredà.
22:00h 15è CORREFOC, amb la COLLA dels DIMONIS SOCARRIMATS de Borredà. S’iniciarà a la plaça Major i finalitzarà al camp de futbol.
Tothom pot participar-hi sota la seva responsabilitat. Per entrar al corre foc utilitzeu robes velles, no inflamables, millor de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, barret de roba i calçat que us agafi el peu. Respecteu l’evolució dels diables.
Tot seguit CASTELL DE FOCS!
23:00h Gran BALL DE NIT
Iniciem el ball amb el TRIO COSTA BRAVA.
Finalitzem amb l’actuació del Grup LOS PACHUCOS.


DIUMENGE 22 D’AGOST
12:00h Ballada de SARDANES a la Plaça Major amb la cobla LA PRINCIPAL DE BERGA.
16:30h 20è.CAMPIONAT DE PETANCA INFANTIL
Sistema tots contra tots. Organitza: Jaume Magrans.
20:00h CONCURS DE TAULES BEN PARADES i SOPAR POPULAR a la Plaça Major.
Cadascú s’haurà de portar la taula, el sopar, els convidats i sobretot les ganes de passar-ho molt bé.
Si a més voleu optar pel premi, cal tenir en compte que a part de la taula ben parada i el menjar ben presentat, es valorarà la originalitat, les disfresses, l’humor, la capacitat d’organitzar-se en grup, etc.
23:00h BALL DE NIT amb el Grup XAROP DE NIT a la Plaça Major.


DILLUNS 23 D’AGOST
12:00h Espectacle infantil amb LLUIS PINYOT DUO.
Gresca i xerinola pels més petits (i no tant petits) a la plaça Major.
16:00h 14è. CAMPIONAT DE BOTIFARRA DR.JESUS SOLER.
Al Centre Cívic. Organitza: Jordi Viñas.
18:00h La internacionalment famosa GINKANA PER GRANS I PETITS.
Hi participen grups de dues persones una gran i una petita, s’han de portar un mínim de 4 anys de diferència. Grans a partir de 14 anys.
Inscripcions de 17,30h a 18:00h davant de l’Ajuntament. L’acceptació de parelles és limitada i amb estricte ordre d’inscripció.
23:00h La companyia de teatre L’ENDOLL – TEATRE DE L’AVENC d’Esplugues de Llobregat ofereix l’obra HOMES.
Al teatre Puigmal. Aforament limitat amb seients no numerats. Aquesta obra no és recomanada per a menors de 14 anys.

DIMARTS 24 D’AGOST
11:30h ACTIVITATS DE PLÀSTICA.
Activitats dirigides als més menuts del poble.
Només heu de venir. Cal que porteu un pinzell i la resta de material li posem nosaltres.
16:00h CAMPIONAT FEMENÍ DE DÒMINO al local del Centre Cívic.
23:00h GRAN BALL i fi de festa amb l’orquestra MONTECARLO.
A continuació discoteca.
Entre el ball i la discoteca, i per acomiadar la Festa Major, XOCOLATA DESFETA I COCA per a tothom.

 

AQUAGYM PER A TOTES LES EDATS

AQUAGYM PER TOTES LES EDATS
La setmana passada va començar una nova activitat , oberta a persones de totes les edats. Es tracta de la pràctica d’Aquagym. Una combinació de gimnàstica feta dintre de la piscina.
Aquesta iniciativa ha tingut un gran èxit amb la participació de 21 persones, que fan una hora , els dilluns i una altra, els dimecres. Com a monitora tenen a Katia Gartmann.
Aquestes sessions es faran fins la primera setmana d’agost. El preu de la inscripció ha estat de 10 euros i l’ajuntament compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona per impulsar activitats esportives com aquesta.
A la vista de l’èxit que ha tingut aquest primer curs, s’estudiarà la possibilitat de fer-ne durant l’hivern a la piscina de Berga. Acabat l’estiu es farà una reunió amb totes les participants per veure l’interès en continuar la pràctica en un altre lloc.

 

ANTENA INSTAL.LADA

BORREDÀ – INSTAL.LADA ANTENA D’IBERBANDA
El divendres passat l’empresa Iberbanda va complir el seu compromís d’instal•lar una antena per col•locar un repetidor que doni servei al nucli urbà de Borredà i a un ampli espai al seu voltant.
Fa anys que el poble pateix tota mena de deficiències en el servei de telefonia mòbil, i d’Internet per banda ampla. La dependència del repetidor de Serrallonga – Puigdon, fa que constantment el servei estigui en precàries condicions. Ara mateix, portem prop d’una setmana amb problemes de cobertura.
Les reiterades denúncies i peticions de solució, han portat a signar un contracte entre Ajuntament i empresa, que ha de posar fi a les deficiències. El primer pas consistia en disposar d’un repetidor propi, posat en un lloc estratègic del nucli urbà. S’ha aprofitat l’espai de les antenes de televisió, per posar la nova antena, de 20 m, d’alçada.
S’espera pels propers dies la vinguda dels operaris per col•locar els instruments necessaris i donar servei des d’aquest nou repetidor. Amb aquesta instal•lació se’ns ha promès un bon servei . Quedarà encara una part del terme municipal que anirà amb l’altre repetidor, però les previsions son de procedir a la seva connexió a la xarxa de subministrament elèctric, dintre dels propers mesos.
Ja era hora de resoldre aquesta situació que produeix constants problemes a tots els usuaris i pèrdues importants a les empreses i comerços. La previsió és de tenir servei des d’aquest nou repetidor, per a finals de mes o principis d’agost.
Joan Roma, Alcalde de Borredà.

Thursday, July 15, 2010

 

ESTRANYES FIGURES - art. Berguedà Actual

ESTRANYES FIGURES
Qui volti una mica per l’Alt Berguedà veurà tot un seguit d’estranyes figures de ferro, amb textos ,igualment sorprenents que sense cap mena de dubte atrauran l’interès del viatger o del caminant. En concret, en pot trobar 17, una a cada municipi d’aquesta part de la comarca, posades en llocs claus de l’immens i variat paisatge que tenim.
Aquestes figures, poden tenir significats diferents, en funció de qui les miri, com les miri i des d’on les contempli. Es una manera clara d’atreure l’atenció i si algú hi vol veure un dinosauri inclassificable, bé, i qui vulgui veure-hi una altra cosa, o composició de coses, doncs, perfecte. I si a més, vol veure un tros de paisatge per entremig dels forats que té l’escultura, li permetrà fer fotos, o que li facin en posicions ben curiosos, tant pels adults com pels infants.
Els ajuntaments que formen part del Consorci Turístic de l’Alt Berguedà, varen tenir la oportunitat de mostrar la seva conformitat o no, en aquesta proposta d’instal•lar figures sorprenents a 17 indrets diferents de la comarca, com a motiu de curiositat i atracció, i com a motiu per fer recorreguts diversos que poden consistir en anar d’una figura a l’altra, o jugar a visitar paisatges determinats.
Considero interessant la iniciativa del Consorci, a la qual varem donar la conformitat, per la innovació que representava la figura creada per Salvador Vinyes, així com pels textos de Rafael López-Monné. Ben aviat en veurem els resultats.
En contra del que alguns han manifestat, deu n’hi do la feina que hem fet, des de la creació del Consorci de Turisme de l’Alt Berguedà. Sempre és bo mirar enrere, i veure d’on veníem i on estem. Es cert, que hauríem pogut anar més de pressa , però el volum d’inversió realitzada en infraestructures, equipaments i sobretot serveis ha estat força elevada. I en aquestes inversions, la principal institució ha estat la Diputació de Barcelona amb aportacions realment importants cada any. Després han vingut els ajuntaments, tots amb una quota anual, en funció dels habitants, i alguns afegint-hi unes aportacions extres procedents del Fons de Cooperació Local de la Generalitat.
En resum, tenim una comarca excepcionalment variada i atractiva. Qualsevol excusa és bona per millorar el seu atractiu o simplement cridar l’atenció sobre racons poc coneguts i visitats. Sempre, tenint present el respecte per la natura i el paisatge. D’aquí els plans de senyalització de camins, o de llocs d’interès . Tenim l’Alt Berguedà força ben senyalitzat, i detallat en mapes. Queda encara alguna feina per fer, però dintre de molt poc, tothom qui vingui podrà consultar rutes per internet o obtenir mapes de recorreguts diversos, per fer sol, acompanyat, a peu, a cavall , en bicicleta o en vehicle.
Estem en la bona línia, i convé mantenir-la. Som la comarca de muntanya per excel•lència, lligada a l’àrea metropolitana de Barcelona. Tenim enormes possibilitats de desenvolupament del sector turístic en totes les vessants possibles. Sempre atents a la qualitat i la bona organització. Aquest és el nostre repte, i la nostra oportunitat de treball i riquesa.
I només vull tornar a reiterar que aquestes inversions, projectes i realitats, han estat possibles per les aportacions econòmiques de les administracions: Diputació de Barcelona i Ajuntaments, en un 90% i del sector privat en un 10%. Qui cregui que algú no està fent els deures, ho pot comprovar amb xifres concretes a la mà.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.

Tuesday, July 13, 2010

 

BORREDÀ DISPOSA D'UN PLA D'OCUPACIÓ

PLA D’OCUPACIÓ PER UNA PERSONA A L’ATUR
Borredà va aconseguir una plaça , en el pla d’ocupació convocat per la Generalitat de Catalunya el passat mes d’abril. Aquesta plaça ha recaigut en una persona del poble, que no disposa de cap prestació social per cap concepte, tal com és preceptiu segons la normativa d’aquest pla.
La setmana vinent aquesta persona s’incorporarà a la brigada d’obres i ajudarà en les feines de neteja d’edificis i equipaments municipals, igualment se li donarà feina de manteniment de jardins i zona esportiva, i algunes reparacions menors en les instal.lacions municipals.
El Pla d’Ocupació és per un període de 6 mesos, amb un 20 % de la ocupació destinada a formació. Aquesta formació la donarà el Consorci de Formació i Iniciatives Cercs- Berguedà, de manera que així complirem amb tots els requisits de l’ordre que regula aquesta convocatòria.
Aquesta incorporació també servirà per reforçar la plantilla de la brigada d’obres en els mesos de més treball, i coincidint amb esdeveniments de molta feina afegida, com és la Festa Major.
I al mateix temps, donem feina a una persona, durant aquest període de mig any, en un moment en que realment és difícil trobar feina.
Joan Roma, Alcalde de Borredà

 

SEGONA MOSTRA DE FORMATGE ARTESANAL

BORREDÀ A LA REVISTA “ TASTA”
Acaba de sortir el nou exemplar de la revista Tasta, en la qual apareix un article , signat per l’Alcalde, descrivint l’èxit de la Primer Mostra de Formatge Artesanal que es va dur a terme l’any passat i anunciant la celebració de la Segona Mostra, aquest any, els dies 11 i 12 de setembre.
Tot i que la Mostra pot ser itinerant, el cert és que aquest any la repetirem a Borredà , en el mateix lloc, i sota criteris força semblants. Els organitzadors encapçalats per Antoni Chueca, mestre formatger de La Bauma, han preparat el programa de la Mostra, en la qual es podran veure els apartats més significatius, alhora que algunes novetats introduïdes, en base a l’experiència de l’any passat.
De fet, la Mostra tindrà ajuda de l’ajuntament de Borredà, de la Diputació de Barcelona, del Consell Comarcal, esperem també de la Generalitat, i de l’ajuntament de Berga. Com es pot comprovar tothom aposta per una Mostra de gran qualitat i excel•lent organització, en el marc incomparable de la Plaça Major de Borredà.
Anunciem aquesta celebració perquè tothom es reservi les dates del 11 i 12 de setembre per assistir a la Mostra i animar a familiars i coneguts a venir al poble.

 

BORREDA- CAMINADES A DOJO

BORREDÀ – CAMINADES A DOJO
L’Associació de la Gent Gran, va organitzar la setmana passada, una nova caminada, per tothom qui volgués apuntar-s’hi. El destí va ser l’àrea de picnic del Pont de Sant Joan, a peu del camí dels Graus.
A la caminada hi varen participar 14 persones de diferents edats, i va ser molt ben acollida per tots ells, perquè tot i la proximitat al poble, del lloc elegit, son moltes les persones que no el coneixien.
També es va aprofitar per mostrar les obres realitzades pel Servei de Medi Ambient de la Generalitat, en el sentit de posar baranes de fusta tractada en el pont, i taules noves en l’àrea de picnic. A més, en un proper futur és intenció de l’ajuntament de procedir a restaurar tot el Pont de Sant Joan ,per garantir la seva supervivència futura.
Animem a tota la gent de Borredà a participar en aquestes caminades, a les quals poden apuntar-s’hi qui vulgui. Precisament dintre de poc n’hi ha una altra de programada per anar a Santa Magdalena de Guardiolans, en el terme municipal de Vilada, però no gaire lluny de Borredà. Allà hi ha una església romànica de gran interès.
L’important, però és fer salut i tenir bona companyia, si a més s’aprenen coses del poble i pobles veïns i es veuen paisatges mai visitats, millor que millor. I aquestes caminades tenen tots aquests al•licients.
Ànims , doncs, a tothom i qui vulgui saber les caminades previstes, que miri a les cartelleres de l’ajuntament o truqui a alguna de les persones que formen la Junta de la Gent Gran.
Joan Roma, alcalde de Borredà

 

UN AJUNTAMENT AMB UN RESTAURANT- art. Celsona

UN AJUNTAMENT AMB UN RESTAURANT.
Acabo de llegir que l’ajuntament de Navès ha comprat el restaurant de Santa Llúcia, amb la intenció de facilitar la seva reobertura. Una inversió de 250.000 euros en la compra, i de ben segur uns quants milers més en la seva posta al dia, tant del restaurant com del pis pels futurs concessionaris del servei.
Felicito aquesta iniciativa, perquè demostra fins a quin punt els ajuntaments han de tocar tecles mai pensades ni previstes. També, perquè demostra, la gran utilitat d’aquesta administració bàsica, al servei dels seus veïns. Per molta gent de fora, aquesta iniciativa els pot semblar poc típica i poc habitual. I és cert, però al final els ajuntaments han de fer el que creuen millor pel seu poble.
Em va tocar fer-ho a mi, en tant que alcalde de Borredà, en el pitjor moment de la crisis tèxtil en que totes les indústries es varen tancar en 3 o 4 anys. L’ajuntament va comprar una vella fàbrica tèxtil per ubicar-hi una nova activitat. Va comprar una antiga nau d’engreix de vedells amb els terrenys annexos, per instal•lar-hi una serradora, i una nau prefabricada per ubicar-hi una altra serradora.
Crítiques evidents per part d’uns, i felicitacions per part d’altres. Lògic. El temps, i els resultats, al final posen cadascú al seu lloc.
Tornant a Navès, considero encertada la decisió i sobretot, valenta. Una inversió tant gran en un poble tant petit, en habitants, no deixa de ser agosarada, però espero doni els resultats esperats. Un poble no és poble autènticament parlant, sinó disposa d’uns serveis bàsics i fonamentals. I no parlo dels que obligatòriament ha de donar un ajuntament: subministrament d’aigua, enllumenat públic, cementiri, etc,
Un poble ha de poder tenir el seu ajuntament, la seva església, o esglésies si hi ha diverses parròquies, amb els cementiris corresponents, siguin municipals o no, l’escola, el consultori mèdic, zona esportiva, i per ser viu i actiu, algunes botigues i algun bar- restaurant.
Es cert que uns quants pobles del Solsonès , a l’igual que del Berguedà , estan formats per nuclis disseminats, però si té un nucli important, ha de poder acollir aquests serveis i equipaments vitals. Navès, és immens en territori, i no és fàcil administrar tant terreny, i tants pocs habitants, però apostar perquè mantingui vida en un dels seus nuclis és una bona decisió.
I això, obliga a que altres administracions donin facilitats i suport a decisions no sempre de manual. En aquest cas, l’ajuntament tenia aquests diners, però si hagués hagut de demanar subvencions , li hauria estat molt complicat obtenir-les per aquesta finalitat. I és que no sempre trobem a la capital, prou comprensió per inversions que des d’un despatx es poden considerar extravagants, o sospitoses. Ho dic per pròpia experiència i pel que he vist al llarg de tants anys de voltar per aquests territoris.
En tot cas, esperem i desitgem que tot vagi bé i procurarem estrenar-lo per la festa major si ja tot està a punt.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.

 

EL DIA DESPRÉS - art. Regió 7

EL DIA DESPRÉS
Celebrada ja la gran manifestació, estem en el temps de descompte, respecte el que cal fer. De fet, aconseguir una gran mobilització era un dels objectius, però tots sabíem que l’important és la reacció posterior, a nivell de Catalunya i a nivell d’Espanya.
Tot un seguit de comentaristes, i polítics de diferents partits, consideren que els socialistes estem en un carreró sense sortida, o en un marc molt complicat com per sortir-ne airosos. Els interessa interpretar que la sentència del Tribunal Constitucional ha estat propiciada i fins i tot volguda pels socialistes, i que el PSC es troba lligat de peus i mans, a la voluntat del PSOE.
Aquesta és una vella cançó, la del sucursalisme que demostra ben poc coneixement de la realitat del dia a dia ,entre dos partits, agermanats, però independents un de l’altre. I precisament aquesta relació és la que ens ha permès arribar a acords de gran interès per Catalunya, al llarg de tota l’etapa democràtica. Alguns només volen veure alguna de les contradiccions que tota força política té o ha tingut al llarg de la seva història. El cert, però és que la unió fa la força, i només conformant un gran grup parlamentari a les Corts Generals, es pot canviar el funcionament i estructura de l’Estat.
Objectivament, Catalunya està en les màximes cotes d’autogovern de la seva història. El nou Estatut donava un pas més en la direcció de constituir un estat federal, encara que sota noms diferents. La sentència del TC dona un pas enrere, però no suspèn ni anul•la la major part del text, de manera que l’autogovern es consolida, per bé que ha de resoldre el possible conflicte d’interpretacions i retallades en alguns àmbits. I la sentència crea problemes a tots els partits, excepte als que la varen presentar.
Curiosament ben pocs remarquen la responsabilitat del PP en aquest afer. En la presentació del recurs, i en l’ús i abús de les pressions per aconseguir una sentència conflictiva. I de fet, han tingut un gran fracàs perquè pretenien una retallada molt més profunda, i en temes especialment delicats, cosa que no han aconseguit. Però, la indignació de molts ve donada, pel fons i la forma en que el TC s’ha pronunciat. I perquè el propi TC no té l’autoritat i prestigi que un òrgan d’aquesta rellevància hauria de tenir.
Però, la sentència és ferma, i el dia després ha arribat. I ara toca que tothom es mulli en buscar-hi solució. De res serveix continuar amb la indignació, o promoure noves manifestacions. El govern català té l’aval del més d’un milió de manifestants, i té la legitimitat per proposar sortides a la situació creada. I aquí s’han de veure les lideratges, i la coherència de cada partit. Ja no es pot acusar a uns o altres. S’han de tenir alternatives.
I em sembla lògica la del President Montilla. Aconseguir nous acords polítics i pactes per redreçar el que la sentència ha malmès, utilitzant sàviament les vies de l’article 150 de la Constitució, que permet delegacions de competències de l’Estat, o per la via de lleis orgàniques que garanteixin el que l’Estatut proposava i la sentència ha tombat.
En política, res és definitiu, ni immutable. Precisament el PSC pot jugar un paper fonamental en aquesta nova etapa, degut al seu pes, en el socialisme espanyol. Que cada partit i cada líder ens expliqui quines sortides proposa per recuperar el contingut del nou Estatut. No valen les paraules sinó els fets. I en aquest moment, el lideratge del President Montilla, és fonamental per resoldre el conflicte creat. Esperem les propostes dels altres líders.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

Tuesday, July 06, 2010

 

JUNTS EN LA DIVERSITAT- art. Regió 7

JUNTS EN LA DIVERSITAT
No tinc cap mena de dubte de que la manifestació del proper dissabte serà la més gran de la història de Catalunya, i no farà falta inflar o fer jocs de números dels assistents. Només cal veure les ganes de participar que apareixen per tot el país per comprendre que la gent vol demostrar la unitat en aquest tema essencial.
Convindria, però, tenir el full de ruta per donar els passos següents. Des del dia del pronunciament del Tribunal Constitucional, fins avui, hem pogut escoltar tota mena d’arguments, discussions, crítiques, acusacions, justificacions, etc, entorn a una sentència que encara no tenim sencera.
Hem sentit pontificar sobre camins a seguir, actuacions a fer, trencaments a realitzar i tota mena d’elucubracions sobre el futur del nostre país. Molts dels que portem anys i anys dedicats als afers públics hem tingut per costum, en temes rellevants, de comptar fins a mil, abans de fer declaracions o posicionaments públics sobre qüestions complicades. I, a vegades, acabat de comptar, convé dormir-hi uns dies.
Molts dels que han parlat no semblen haver seguit aquest sa costum, i s’han llençat a fer pronòstics de tota mena, sense fonaments suficients per avalar les seves posicions. Fins aquí, res a dir, perquè tothom és lliure de fer hipòtesis o planejar escenaris futurs.
El que hem de procurar per bé de tots, és continuar junts en la diversitat. Es a dir, respectar els pensaments, idees i posicionaments de totes les persones i partits, i acollir-los en aquest desig comú de preservar el nostre Estatut.
En molts mitjans de comunicació hem pogut llegir, escoltar o veure, dures crítiques i acusacions entre partits. Fins i tot d’aquells que sempre havien defensat l’Estatut, o d’aquells que no el varen votar i ara es converteixen en els abanderats del rebuig a la sentència. S’acosten eleccions i tothom té un ull mirant al davant i un altre mirant al costat per veure què fan els altres.
Res a dir, mentres no es produeixin trencaments irreparables. Tant dintre del país, com d’aquí cap enfora. Llençar acusacions contra altres territoris de l’Estat, o generalitzar declaracions fetes per uns pocs, com la opinió de molts o de tots, no fan gens de bé, al projecte comú que continua sent el nostre.
Hem de conèixer la sentència, en tots els detalls, per poder-la valorar en els seus justos termes. Ja hem vist que algunes de les grans paraules suprimides , o modificades, no tindran cap repercussió real sobre l’autogovern. Estiguem parlant de “nació”o de “preferent”, o d’altres termes.
I en un moment com aquest, en que molts creuen que la sentència modifica els pactes constitucionals, convé tornar a treure del calaix el sistema que millor resoldria l’encaix de Catalunya: el federalisme. Tardarem més o menys anys, però no tinc cap dubte de que al final, aconseguirem prou consens aquí i a fora, com per conformar un Estat federal. Ja sé que sortiran unes quantes cartes rebatent aquest futur, a la vista de la realitat present, però voldria només recordar que la transformació dels actuals Estats Unitats d’Amèrica, varen tardar seixanta-cinc anys per culminar el procés . Aquí estem encara lluny d’aquestes xifres.
I estem dintre d’una realitat ben present, com és la Unió Europea. Hem passat per altres tràngols, i sempre ens en hem sortit. També resoldrem aquesta situació. El dissabte és el primer dels passos a seguir. Tots junts, però respectant la diversitat de pensaments, idees i projectes, al darrere d’una sola bandera.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC

This page is powered by Blogger. Isn't yours?