Tuesday, February 05, 2008

 
POLÍTICA I BISBES
Un bon nombre de càrrecs polítics i institucionals hem passat per algun seminari, i per tant coneixem força bé les interioritats de l’Església catòlica. No només per aquest fet, sinó perquè posteriorment sempre hem fet un seguiment dels temes més rellevants. Potser per tot plegat, som més crítics que molts altres que s’ho miren des de molt més lluny.
I la nostra posició en el partit, en el meu cas en el Partit Socialista, ha estat de ser rigorosos i serios amb els pactes Església – Estat. Enteníem i entenem les especials relacions en un país estretament lligat a la religió catòlica , i acceptàvem traduir-ho en una situació de privilegi econòmic, protocol•lari i social, justificat per una àmplia labor d’ajuda a sectors desvalguts.
Però, la darrera nota episcopal ha acabat per trencar aquesta situació d’equilibri complicat i de privilegi. Els qui estàvem a favor d’una entesa i de mantenir uns anys més aquesta situació, hem dit prou. S’han traspassat els límits del que es pot considerar posicionament d’un estament religiós , en matèria política. I fer-ho com s’ha fet i en el moment precís d’una campanya electoral, significa una tria clara a favor del PP. Crec que és un error, un greu error, que tindrà conseqüències importants de cara el futur.
No només per la nota treta i el posicionament de membres rellevants de la Conferència Episcopal, amb explicacions que han empitjorat la situació, sinó perquè portem ja uns mesos de decantament clar cap a posicions extremes de la Església oficial, lluny de la tolerància i la comprensió vers noves formes de vida i costums.
El pas donat, ens obliga a canviar les relacions i a exigir al nostre partit, que passades les eleccions es revisin tots els acords Església – Estat. El que podia durar uns anys més, ha de donar pas a una nova etapa en la qual l’ Estat esdevé realment un Estat laic, amb tot el que això suposa. Ja no es poden permetre més situacions de privilegi, ni comprensió per funcionaments excepcionals en serveis eclesiàstics.
Tothom ha de ser conseqüent de les seves accions i actuacions. I no es pot criticar i atacar el govern socialista per les seves posicions en matèria antiterrorista, quan la pròpia església basca ha tingut comportament ben dubtosos , i altres càrrecs han fet de mediadors en diferents governs, amb ETA.
Es una llàstima espatllar tant inconscientment un equilibri difícil, però una institució no pot demanar respecte quan té una ràdio que llença improperis, acusacions , falsedats de tota mena i pertany a la Conferència Episcopal. Els errors passen factura i el posicionament dels bisbes, pel moment, lloc i sobretot contingut, tindrà efectes clarament negatius per ells i l’església catòlica a Espanya. Som molts els que ho reclamem i ara ja no hi ha impediments per dur-ho a la pràctica. El trencament ha estat per una de les parts, i si considera millor pel país un govern del PP, està en el seu dret dir-ho, però alhora ser conscient de que ha entrat en una via política de no retorn a les posicions anteriors. Ben aviat en veurem els resultats.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?